Pour Féliciter 2024

23.04.2024 10:00 Vážení priatelia MFF Art Film, ďakujeme za priazeň a podporu v práve finišujúcom roku a prajeme vám príjemné prežitie vianočných sviatkov v kruhu najbližších ľudí i filmov! Veríme, že sa stretneme v júni budúceho roku v Košiciach na jubilejnom 30. ročníku najväčšieho, najstaršieho a najslávnejšieho slovenského filmového festivalu. Veľa zdravia, šťastia a spokojnosti v osobnom aj pracovnom živote v roku 2024 želá tím MFF Art Film!

FOTOREPORT: Siedmy festivalový deň

17.04.2024 10:32 Tlačová konferencia a rozhovory: Eva Holubová, Karolína Holubová Foto: Peter Stas Masterclass: Radka Šišuláková a Michal Fulier Foto: Peter Stas Obed v Hoteli Yasmin, Košice Foto: Lukáš Klimek Masterclass: Béla Tarr Foto: Peter Stas Hercova misia: Eva Holubová Foto: Lukáš Klimek Uvedenie filmu Pelíšky: Eva Holubová Foto: Peter Stas Predpremiéra Andy Warhol: Ľubomír Slivka, Maroš Kohút, James Warhola, Diana Bontecou, Petra Slivková, Vlasta Ruppeldtová, Peter Poch, Martin Cubjak, Zuzana Peschlová Foto: Dávid Rigda Organizátor: ART FILM FEST s.r.o.; Spoluorganizátori: Mesto Košice, K13 – Košické kultúrne centrá, ART FILM FEST, n.o., LGM, s.r.o.; Festival finančne podporili: Audiovizuálny fond a Nadácia SPP; Festival je spolufinancovaný Košickým samosprávnym krajom z programu Terra Incognita; Hlavní reklamní partneri: CODES Brand House, FORLIVE, pramenitá voda Lucka; Oficiálne autá: Auto Gábriel; Oficiálny hotel: Hotel Yasmin; Reklamní partneri: stavebná spoločnosť Adifex, Jadrová a vyraďovacia spoločnosť, a.s., Oxyworld, U.

Eva Holubová si prevzala cenu Hercova misia

15.04.2024 10:00 Eva Holubová, legenda českej kinematografie, dorazila v stredu do Košíc, aby prevzala cenu Hercova misia a zavŕšila tak 29. ročník Medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest. Táto česká herečka s neopakovateľnou charizmou a humorom účinkovala vo vyše tridsiatich českých a slovenských filmoch. Okrem toho aktívne pôsobí aj v televízii a divadle. Je držiteľkou ocenenia Český lev za najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe vo filme Ene bene . Slovenskí diváci ju poznajú najmä z legendárneho filmu Jana Hřebejka Pelíšky , za ktorý bola v roku 1999 nominovaná na ocenenie Český lev za najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe.

Ako dosiahnuť udržateľnosť vo filmovom priemysle?

04.04.2024 02:00 Ak sa zamyslíme nad pojmom, ktorý v posledných rokoch definuje celosvetovú spoločnosť, určite by to bol pojem udržateľnosť. Správať sa udržateľným spôsobom života znamená zohľadňovať potreby budúcich generácií, nezaťažovať planétu, neplytvať energiami. V súčasnosti, kedy sa rýchlo otepľuje planéta a konfrontujeme sa s nepredvídateľným počasím a častými prírodnými katastrofami, je nevyhnutné meniť svoje spotrebiteľské správanie. Udržateľnosť sa prejavuje v rôznych sférach nášho každodenného života – či už ide o módu, jedlo, elektroniku. Potreba udržateľnosti sa v posledných rokoch skloňuje aj vo filmovom priemysle.

29. ročník MFF Art Film Fest ide do finále

04.04.2024 02:00 Doteraz priniesol päť dní nabitých pestrým programom. Diváci v Košiciach si každý festivalový deň mohli vybrať z niekoľkých aktivít –  či už sa jednalo o uvedenia filmov, masterclassy, diskusie alebo stretnutia s hercami na autogramiádach. O zaujímavé podujatia nebola a nebude núdza. Festival sa začal otváracím ceremoniálom, počas ktorého vystúpil župan Košického kraja Rastislav Trnka s inšpiratívnym príhovorom o sľubnom filmovom rozvoji východoslovenského kraja. Primátor Košíc Jaroslav Poláček zaspomínal na veľkú osobnosť akou bol prezident MFF Art Film Fest Milan Lasica.

Alchýmia vizuálnych efektov

04.04.2024 02:00 Filmové efekty a triky fascinovali tvorcov filmov a divákov od samotného počiatku kinematografie. Prví profesionálni filmári, ako napríklad bratia Lumièrovci alebo otec filmových trikov Georges Méliès, si pri nakrúcaní prvých filmov uvedomili, že filmový strih je kľúčovým nástrojom na dosiahnutie filmových trikov. S vývojom technológií sa postupne začali vyvíjať aj možnosti vizuálnych efektov a filmových trikov, až sme sa posunuli do doby, kedy aj tá najnáročnejšia požiadavka režisérov môže byť vďaka vizuálnym efektom realizovaná. VFX či SFX efekty sa už v súčasnosti stali bežnou praxou vo filmovej tvorbe a využívajú sa naprieč všetkými žánrami filmov.

Béla Tarr: „Odvtedy sú všetky farby pre mňa akési falošné“

04.04.2024 02:00 Dostali ste už množstvo čestných cien na rôznych miestach po celom svete, od Reykjavíku po Indiu. Prvú takúto cenu ste získali ešte v roku 2003. Čo býva zvyčajne v programe pobytov, na ktorých si preberáte ceny za celoživotný prínos filmu? Áno, už s tými cenami vyzerám ako vianočný stromček. Úplne prvú cenu som dostal v Berlíne, bola to cena Slobody, veľmi špeciálna, lebo som ju dostal priamo od Andrzeja Wajdu.

Využite predposledný deň festivalu naplno

04.04.2024 02:00 Už včera na Art Film Fest dorazila ctená laureátka ceny Hercova misia a jedna z najobsadzovanejších českých filmových herečiek súčasnosti, Eva Holubová. Dnes si toto ocenenie od organizátorov festivalu osobne prevezme už o 16:00 pri Dolnej bráne. Následne o 17:00 si v kinosále JOJ Cinema 1 budete môcť pripomenúť jej ikonickú rolu učiteľky Evy v retro komédii Pelíšky. Do Košíc už pred pár dňami pricestoval aj uznávaný maďarský režisér Béla Tarr.

Najlepším hraným filmom 29. ročníka MFF Art Film Fest sa stala snímka Dalva, najlepším krátkym filmom 48 hodín

04.04.2024 02:00 So záverom 29. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest prišiel aj moment, na ktorý sme všetci čakali – vyhlásenie víťazov v medzinárodných súťažiach a udelenie piatich cien Modrý anjel a tiež ocenenia Hercova misia a Zlatá kamera. V uplynulých dňoch porota v zložení maďarskej režisérky Agnés Kocsis, tureckého producenta Kaana Müjdeciho, českej režisérky Beaty Parkanovej, poľského kameramana Adama Sikoru a slovenského režiséra a producenta Ivana Ostrochovského, pozorne sledovala programový výber deviatich súťažných dlhometrážnych filmov z celého sveta.

Víťazi Diváckych cien Art Film Fest 2023

04.04.2024 02:00 Vyžrebovanou víťazkou spomedzi divákov, ktorí počas 29.ročníka AFF hlasovali za Divácku cenu JOJ Cinema sa stala Andy Gavalcová. Ako víťazka získala voucher na zapožičanie plne elektrického vozidla Škoda Enyaq iV na jeden víkend s platnosťou do 31.12.2023, od spoločnosti od spoločnosti Auto Gábriel, s.r.o. Košice a balíček upomienkových reklamných predmetov TV JOJ. Ďalšími vyžrebovanými výhercami, ktorým TV JOJ venuje balíček upomienkových reklamných predmetov sú: Richard Bohacik, Veronika Hudáková, Veronika Puškárová, Ondrej Tibenský, Šimon Lorko, Erik Jurko, Jakub Šrol, Karol Štepiansky, Katarína Pekarčíková, František Trebuňa.

Odišiel dvorný fotograf Art Film Festu

04.04.2024 02:00 V nedeľu 27.8.2023 prišla smutná správa, že do fotografického neba vo veku 68 rokov odišiel Ctibor Bachratý. On sám a predovšetkým jeho fotky sa stali neoddeliteľnou súčasťou histórie filmového festivalu v Trenčianskych Tepliciach ako aj v Košiciach. Pochvaľoval si, že od nás dostal voľnú ruku čo a ako má fotiť a on sa odvďačil tým, že tvoril a dodával fotky s neopakovateľnou atmosférou dýchajúcou eleganciou, láskavosťou, humorom a človečenstvom. Viaceré z jeho fotiek sa stali ikonickými a tvorili základ vizuálov ďalších ročníkov, či už spomenieme tú s Mariánom Labudom a jeho “vesničkovou” aktovkou, či tú s Vicou Kerekes a Milanom Lasicom v hľadisku.

Červené fitlopty Art Film Fest neostanú nevyužité

04.04.2024 02:00 Počas konania Art Film Fest skrášľovali červené fitlopty všetky kinosály a po skončení festivalu neostanú nevyužité. S láskou sme ich darovali Detskej fakultnej nemocnici Košice, OZ Nestačí len prežiť, Lucas Sports Centre, Arcidiecéznej  Charite Košice – DOM POKOJNEJ STAROBY A. F. COLBRIEHO a UNLP – detskému rehabilitačnému oddeleniu. Spoločnosť CELIMED, s. r. o., ktorá je výhradným zástupcom výrobcu OMRON Healthcare ponúka okrem spoľahlivých tlakomerov, inhalátorov, zariadení na domácu elektroliečbu aj ďalšie produkty a sa snaží pomôcť ľuďom zlepšiť a udržiavať svoju osobnú kvalitu života a predĺžiť ich zdravý život.

30. ročník MFF Art Film sa uskutoční od 21. do 28. júna 2024 v Košiciach

04.04.2024 02:00 Najstarší, najväčší a najznámejší slovenský filmový festival pokračuje v obvyklom čase a v meste, ktoré je jeho domovom od roku 2016. Fanúšikovia filmového umenia sa môžu tešiť nielen na tradičné časti festivalového programu, ale aj na viacero noviniek. „Jubilejný 30. ročník je inšpiráciou aj pre nové prvky v ustálenej a divákmi preferovanej programovej dramaturgii a orientácii. Pre zvýšenie medzinárodného renomé MFF Art Film sme sa rozhodli pre úpravu názvu podujatia s ambíciou posilniť internacionálny potenciál podujatia,“ hovorí umelecký riaditeľ festivalu Martin Palúch a dodáva: „Pre zatraktívnenie identity festivalu v stredoeurópskom priestore sme vytvorili novú súťažnú sekciu, ktorá by mala podporiť zviditeľnenie kvality európskej kinematografie zo strednej a východnej Európy.