ČR, Nižbor: Barokový zámok a skláreň v srdci křivoklátskych lesov – VIDEO

18.04.2024 09:00 Podľa mňa patrí Křivoklátsko k najkrajším kútom Českej republiky. Zďaleka však nejde len o samotný hrad Křivoklát, najväčšie kúzlo majú tunajšie listnaté lesy, údolie Berounky a pamätihodnosti, ktoré táto oblasť ukrýva. Jedným z miest, ktoré stoja za návštevu, je vďaka zámku a okoliu aj obec Nižbor. Poďme sa teraz do nej spoločne vypraviť.

Turecko – krajina dvoch svetadielov

18.04.2024 09:00 Vydajte sa prostredníctvom nasledujúcej fotogalérie do krajiny slnka a pláží, oplývajúcou bohatou históriou, priateľskou atmosférou a gastronomickými špecialitami. Posaďte sa v miestnych pohostinstvách, vychutnajte si v UNESCO zapísanú kávu, doprajte si blahodarné kúpele a spoznajte výnimočné kontrasty západnej a východnej kultúry.   Text: Oskár Mažgút Foto: Veronika Kocmanová, Matouš Vinš

Stará Bystrica: jedinečné námestie s orlojom

17.04.2024 01:30 K jedným z najkrajších a turisticky najzaujímavejším kútov Slovenska rozhodne patrí región Kysuce. Okrem krásnej horskej prírody a bohatej histórie, sem čoraz viac turistov priláka aj najväčšia drevená socha na Slovensku – Slovenský orloj v Starej Bystrici.   Text a foto: Oľga Maňáková, Oskár Mažgút Video: Oskár Mažgút Hudba: Homecoming

SR, Bratislavský kraj – malokarpatský región zážitkov II.

17.04.2024 01:30 Minulý týždeň sme započali naše putovanie po slovenských krajoch. Prvým z nich bol Bratislavský, ktorý napriek svojej relatívne malej rozlohe ponúka množstvo zaujímavých tipov na výlety. Dnes budeme v jeho návšteve pokračovať a vydáme sa spoznávať jednu nevšednú ulicu, vydáme sa aj do prírody a povieme si čo-to o výnimočnom podujatí pre všetkých.

Rakúsko: Mariazell a Mariazeller – Bürgeralpe

16.04.2024 03:31 Maličké mestečko Mariazell patrí k najvýznamnejším pútnickým miestam v strednej Európe. Zároveň je horskými klimatickými kúpeľmi, nad ktorými sa rozprestiera obľúbené lyžiarske stredisko Mariazeller – Bürgeralpe, ktoré čoraz viac vyhľadávajú aj lyžiari zo Slovenska a Čiech.   Text a foto: O. Kubáčková

ČR, Obecnice: Vodná nádrž a partizánske úkryty

16.04.2024 03:31 Vonku všetko kvitne, vtáky spievajú a všetko je akési veselšie. Po dlhej zime väčšina z nás túži len vyraziť do prírody a užívať si prvé jarné lúče. S nami sa môžete na jednu takúto prechádzku teraz vydať.

Východné Slovensko, Bukovské vrchy I. – putovanie divočinou

15.04.2024 06:15 Bukovské vrchy je nevysoké pohorie ležiace na úplnom východe Slovenska s presahom do susedného Poľska zo severu a do Ukrajiny na východe. Prevažná časť územia je pod záštitou UNESCO a spadá do oblasti národného parku Poloniny, ktorý tu bol vyhlásený v roku 1997.

Bratislava: festival Cestou necestou 2024

14.04.2024 08:15 Pozývame vás na 3 dni plné inšpirácie so 48 cestovateľskými prezentáciami a diskusiami, ktoré sa uskutočnia od 1. do 3. marca 2024 v bratislavskom Dome kultúry Ružinov.

Nórsko, Bergen – mesto dažďa

14.04.2024 08:15 Potom, ako sme si prezreli unikátny Borgundský drevený kostol, sme sa európskou cestou číslo 16 presunuli do druhého najväčšieho nórskeho mesta Bergen, kde sme strávili noc i celý nasledujúci deň.

Austrália: 12 apoštolov a Great Ocean Road – VIDEO

13.04.2024 10:15 Jeden z najznámejších výletov z Melbourne je cesta po Great Ocean Road po pobreží smerom na východ. Asi 275 km od Melbourne nájdete jedno z ikonických miest celej Austrálie – pieskovcové útvary zvané 12 apoštolov.

SR, Považská Bystrica – prírodná rezervácia Klapy

12.04.2024 01:45 Horné Považie skrýva mnoho krás a jednou z nich je aj prírodná rezervácia Klapy nazývaná tiež Cigánka. Tento bradlový masív známy výskytom endemita ponikleca slovenského , ako aj ďalších vzácnych rastlinných a živočíšnych druhov je ideálnym miestom na ľahkú rodinnú turistiku, ktorá bude po nenáročnom výstupe odmenená nádhernými pohľadmi do okolia. Presvedčte sa o tom v nasledujúcom videu.   Text: Oskár Mažgút Video: Jozef Dovičin Hudba: Legacy by Savfk 

Argentína, Patagónia: El Chaltén – krásne výlety do prírody

12.04.2024 01:45 Keď prichádzame do El Chalténu, stepi sa odrazu premenia na lesy a hory sa tiahnu vysoko k nebu. Jediné, čo sa nezmenilo, bol vietor. Do El Chalténu prichádzajú turisti za čistou panenskou prírodou. Ľadovce, hory, lagúny, vodopády a lesy, to všetko láka na príjemnú prechádzku. A k tomu sa môžete napiť priamo z rieky alebo jazera.

Farby jari vašimi očami

11.04.2024 03:30 Zimu už vystriedala jar a s ňou sa zrodil nový život. Bielu farbu nahradila zelená a ovzduším sa začali šíriť vône krajiny prebúdzajúcej sa zo zimného spánku. Farby jarného obdobia a ich rozmanitosť ste vy naši čitatelia zachytili vskutku bravúrne, o čom sa môžete presvedčiť na nasledujúcich fotografiách.   Text: redakcia Foto: Novotný Matej , pri fotografiách

ČR: Holašovice – dedinka ako z rozprávky

11.04.2024 03:30 Južné Čechy sú krásny a turistami obľúbený kraj. Najviac ich láka Český Krumlov, ale každá druhá dedinka tu vyzerá ako z rozprávky. Námestíčko so zdobenými štítmi je akýmsi prototypom klasickej českej obce, a keď je tam ešte rybník, vôbec by ste sa nedivili, keby si tam vodník šil na vŕbe topánky. Presne takáto rozprávková dedinka sú aj Holašovice, zapísané v roku 1998 do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

SR, Bratislavský kraj – malokarpatský región zážitkov I.

10.04.2024 05:45 Bratislavský kraj je so svojou rozlohou 2052,6 km² najmenším spomedzi všetkých krajov Slovenska. Určite však za ostatnými nezaostáva, čo sa týka prírodných či historicky hodnotných miest, ktoré rozhodne stojí za to navštíviť.