7 vecí, na ktoré nezabudnite pri jarnej údržbe štvorkolky

27.03.2024 19:15 Jarné obdobie je ideálnym časom na to, aby ste svoju štvorkolku pripravili na sezónu. Pred tým, ako sa pustíte do jazdy po nových terénoch, je dôležité venovať pozornosť údržbe vášho vozidla. Na ktorých 7 vecí by ste nemali zabudnúť pri jarnej údržbe štvorkolky? Kontrola oleja Olej je krvou štvorkolky, a preto je dôležitá jeho kontrola i výmena. Skontrolujte úroveň oleja a prípadne ho vymeňte podľa odporúčaní výrobcu. Nezabudnite tiež skontrolovať a doplniť ďalšie kvapaliny a mazivá ako je napríklad chladiaca kvapalina a prevodový olej. Kontrola batérie Zaistite, aby bola batéria vo vašej štvorkolke v dobrom stave. Skontrolujte póly batérie na príznaky korózie a očistite ich. Ak je batéria staršia, uistite sa, že je dostatočne nabitá, prípadne ju vymeňte za novú. Vaša štvorkolka sa vám odvďačí rýchlym štartom a bezproblémovou jazdou. Kontrola brzdového systému Funkčné brzdy sú kľúčovým bezpečnostným prvkom vášho vozidla. Skontrolujte stav brzdových doštičiek a diskov, v prípade potreby ich vymeňte. Skontrolujte i hladinu brzdovej kvapaliny a prípadne ju doplňte alebo vymeňte. Kontrola pneumatík Správne nafúknuté pneumatiky s dostatočným dezénom sú kľúčom k bezpečnej jazde na štvorkolke. Skontrolujte tlak vzduchu v pneumatikách a uistite sa, že nie sú poškodené alebo opotrebované. Štvorkolky can am či iných značiek jazdia po náročnom teréne, čo znamená nutnosť udržiavať pneumatiky v dobrom stave počas celého roka. Očistenie reťaze Reťaz je jedným z najdôležitejších pohonných prvkov vašej štvorkolky. Pred jarnou sezónou ju dôkladne vyčistite od nečistôt a naneste novú vrstvu maziva. Uistite sa, že je správne napnutá a že sú v poriadku ozubené kolesá. Kontrola svetiel Počas jazdy v lese alebo v šere musíte byť dobre videní, a preto je dôležité mať funkčné svetlá a elektrické systémy. Skontrolujte všetky svetlá – predné, zadné, smerovky, brzdové. Uistite sa, že elektrické konektory sú v dobrom stave a že nie sú poškodené. Mechanická kontrola Na záver podrobte  štvorkolku dôkladnej vizuálnej a mechanickej kontrole. Skontrolujte, či nie sú žiadne viditeľné poškodenia rámu, karosérie alebo iných dôležitých dielov. Uistite sa, že sú všetky skrutky a matice správne utiahnuté a neunikajú žiadne tekutiny. Chcete doplniť do svojho vozového parku novú štvorkolku? Vyskúšajte si je konfiguráciu na stránkach BRP https://www.brp-world.com/sk/sk/nakupne-nastroje/customise-your-own-off-road.html. Autor: Gabriela Kudláčová The post 7 vecí, na ktoré nezabudnite pri jarnej údržbe štvorkolky first appeared on Motor.sk - Motoristický lifestylový magazín.

Štvorkolky a bezpečnosť: ako znížiť riziko nehody

20.03.2024 08:31 Štvorkolky sú terénne vozidlá, ktoré obľubujú priaznivci adrenalínu a dobrodružstva. Napriek ich značnej stabilite a robustnosti je dôležité si uvedomiť, že ich využívanie prináša riziko zranení. Aké nehody sa stávajú na štvorkolkách najčastejšie a ako sa im dá predísť? Prevrátenie štvorkolky Najviac rizikové s ohľadom na závažnosť zranení bývajú situácie, kedy sa štvorkolka prevráti. Ak štvorkolka padne na jazdca, môže ísť o fatálnu situáciu, ktorú neprežije. Niekoľko sto kilogramov váhy rozdrvia kosti a vytvoria tlak nezlučiteľný so životom.  Aby ste prevráteniu predišli, je dôležité dodržiavať pravidlá týkajúce sa jazdy a primeranej rýchlosti. Skákanie a driftovanie skúšajte až po nejakom čase jazdenia, keď získate sebadôveru a stroj budete dokonale ovládať. Venujte pozornosť technike jazdy a postupne zvyšujte náročnosť terénu. Pred každou jazdou sa uistite, že štvorkolka je v dobrom technickom stave. Skontrolujte hlavne pevnosť spojov a brzdový systém. Mali by ste tiež investovať do kvalitnej prilby a chráničov, ktoré ochránia najviac zraniteľné časti tela. Nehody na verejných komunikáciách Jazda na štvorkolke na verejných cestách je tiež riziková. Dodržujte všetky dopravné predpisy a vyhýbajte sa rýchlej jazde v oblastiach s vysokou premávkou. Nezabúdajte na náležité oblečenie, vrátane reflexných prvkov, aby vás ostatní účastníci premávky ľahšie videli. Uvedomte si, že štvorkolky v zákrutách reagujú o niečo horšie ako motorky či automobil. Preto pred zákrutou spomaľte a stroj vyvážte telom. Aj technický stav štvorkolky je dôležitý Mnohé nehody na štvorkolkách sú spôsobené technickými problémami. Aby ste nezostali počas jazdy nemilo prekvapení, pravidelne kontrolujte a udržuje štvorkolku v dobrom technickom stave. Kontrolujte hlavne rizikové komponenty ako sú motor, batéria, brzdový systém a stav pneumatík. Ani špičkové stroje štvorkolky can am nedokážu robiť zázraky, keď majú pneumatiky defekt alebo brzdové platničky doslúžili. Jazdenie na štvorkolke neupravujú zákony čo sa výbavy týka, ale rozumný jazdec si na hlavu vždy nasadí helmu a tiež ochranné okuliare. Jazda bude pre vás oveľa príjemnejšia a bezpečnejšia, keď investujete do kombinézy a chráničov. Na čo sa často zabúda, je ochrana rúk. Kožené rukavice vás ochránia pred odskakujúcimi kamienkami. Jazda na štvorkolke môže byť neuveriteľnou zábavou, ak sa dodržujú bezpečnostné opatrenia. Vďaka našim tipom prispejete k vytvoreniu bezpečnejšieho prostredia pre milovníkov štvorkoliek a zároveň si plne užijete pôžitok z dobrodružstva v prírode. Ideálne je, keď sa so štvorkolkou plne zžijete. Predpokladom takéhoto spojenia je konfigurácia komponentov štvorkolky podľa vašich preferencií na https://www.brp-world.com/sk/sk/nakupne-nastroje/customise-your-own-off-road.html. Gabriela Kudláčová – senior copywriter The post Štvorkolky a bezpečnosť: ako znížiť riziko nehody first appeared on Motor.sk - Motoristický lifestylový magazín.

10 chýb motoristov, ktorými škodia svojmu autu

11.03.2024 07:45 Počas prevádzky vozidla je dôležité venovať pozornosť niekoľkým dôležitým aspektom, aby ste zabránili poškodeniu auta a zamedzili zničeniu jeho častí. Niektoré chyby, ktoré robia vodiči, môžu mať vážne dôsledky nielen pre bezpečnosť, ale aj vzhľad a životnosť automobilu. Ktorých 10 chýb robia motoristi najčastejšie? 1. Ignorovanie servisných prehliadok Zanedbanie pravidelných servisných kontrol a údržby môže viesť k poruchám, ktorým sa dalo predísť. Pri prehliadke technik skontroluje všetky dôležité časti vozidlo ako je motor, podvozok, batéria, letné alebo zimné pneumatiky a karoséria. Riešiť drobnú poruchu ihneď je lacnejšie ako ju nechať prerásť do závažného poškodenia. 2. Neprimeraný spôsob jazdy Príliš tvrdá jazda, jazda so studeným motorom, časté prudké brzdenie a bláznivé akcelerácie vedú k opotrebovaniu pneumatík a nezáleží na tom, či ide o drahé, alebo lacné pneumatiky. Ničí sa tiež brzdový systém a podvozok. Zabrať dostáva aj motor, ktorého výkon sa bude znižovať. 3. Zanedbanie výmeny oleja Nedodržiavanie pravidelných výmen oleja je cestou k opotrebeniu motora a jeho častí. Motor môže nečakane zlyhať a čakať vás bude veľmi nákladná oprava. 4. Žiadna starostlivosť o karosériu Nedostatočná starostlivosť o karosériu, nepravidelné umývanie a absencia ochrany proti poškriabaniu či UV žiareniu spôsobia, že karoséria nebude pôsobiť esteticky. Časom prichádza ku korózii, ktorá znižuje hodnotu vozidla. 5. Ignorovanie varovných kontroliek Ignorovanie varovných kontroliek na palubnej doske je čisté bláznovstvo. Po zablikaní ktorejkoľvek z kontroliek zbehnite do servisu a preverte príčinu ich rozsvietenia. 6. Tankovanie nekvalitného paliva Tankovanie nekvalitného paliva ničí motor a znižuje jeho výkon. Dlhodobé používanie takéhoto paliva spôsobí opotrebovanie palivového systému a ďalších súčiastok. 7. Žiadna starostlivosť o pneumatiky Nízky tlak v pneumatikách alebo naopak vysoký, žiadna kontrola tlaku a zanedbanie vizuálnej kontroly povrchu pneumatík znižuje ich životnosť. Zároveň sa zvyšuje riziko nehody a tiež spotreba paliva. 8. Neprimerané zaťaženie vozidla Preťažovanie vozidla môže spôsobiť nadmerné opotrebovanie a zvýšenú záťaž na podvozok i pneumatiky. Hrozia poškodenia pneumatík, ich roztrhnutie a zvyšuje sa spotreba. 9. Agresívne brzdenie Neprimerané a prudké brzdenie je v prvom rade nebezpečné. Okrem toho spôsobuje opotrebenie brzdových platničiek a kotúčov. Brzdy vás následne môžu v nečakanej chvíli zradiť. 10. Neopatrné parkovanie Neopatrné parkovanie má za následok preliačiny, poškodenia karosérie i nárazníkov. Pri kolízii hrozí aj zranenie a škody väčšieho rozsahu. The post 10 chýb motoristov, ktorými škodia svojmu autu first appeared on Motor.sk - Motoristický lifestylový magazín.

Ako sa po zime postarať o klimatizáciu v aute?

09.03.2024 15:17 Počas zimných mesiacov sa klimatizácia v aute používa menej a v niektorých prípadov vôbec. To môže viesť k jej znehodnoteniu a zníženiu funkčnosti. S príchodom jari a teplejších dní je preto dôležité klimatizáciu skontrolovať a vyčistiť, aby ste sa v lete mohli tešiť z príjemného chladenia. Ako postupovať pri kontrole klimatizácie v aute? Spustite klimatizáciu a skontrolujte jej funkčnosť Prvým krokom pri údržbe klimatizácie je jej zapnutie a kontrola, či funguje správne. Venujte pozornosť nasledujúcim aspektom: Klimatizácia by mala produkovať studený vzduch. Ak je vzduch vlažný alebo teplý, môže to indikovať nízky tlak chladiacej zmesi alebo znečistený filter. Z klimatizácie by nemal vychádzať žiadny nepríjemný zápach. Ak áno, je predzvesťou plesne alebo baktérie v systéme. Klimatizácia by mala pracovať ticho. Neobvyklé zvuky môžu indikovať mechanický problém presne ako je tomu v prípade, keď zvláštny zvuk vydávajú letné pneumatiky. Vymeňte peľový filter a klimatizáciu dezinfikujte Peľový filter je dôležitou súčasťou klimatizačného systému, zachytáva prach, peľ a iné nečistoty. V priebehu zimy sa filter môže zaniesť, čo môže znížiť prietok vzduchu a zhoršiť funkčnosť klimatizácie. Odporúča sa preto filter vymeniť pred začiatkom letnej sezóny spolu s kontrolou, v akom stave sú strešné boxy Northline a iné príslušenstvo k autu. Vlhké prostredie vo vnútri klimatizačného systému je ideálnym prostredím pre rast plesní a baktérií. Tieto mikroorganizmy spôsobujú nepríjemný zápach a zhoršujú kvalitu vzduchu v interiéri auta. Preto je dôležité klimatizáciu pravidelne dezinfikovať. Dezinfekciu môžete vykonať sami pomocou dezinfekčného spreja alebo navštívte servis, kde vám klimatizáciu vydezinfikujú profesionálne. Zároveň skontrolujú v akom stave sú pneumatiky kormoran. Kontrola chladiacej zmesi a vyčistenie kondenzátora Chladiaca zmes je kľúčovou súčasťou klimatizačného systému. V priebehu času z nej uniká tlak, čo vedie k zníženiu účinnosti klimatizácie. Odporúča sa preto nechať si skontrolovať tlak chladiacej zmesi v servise. Kondenzátor je výmenník tepla, ktorý sa nachádza pred chladičom motora. Jeho úlohou je skondenzovať chladivo a odviesť teplo z klimatizačného systému. Kondenzátor sa postupne zanáša prachom, hmyzom a inými nečistotami, čo znižuje jeho účinnosť. Odporúča sa preto kondenzátor pravidelne čistiť. Tip na záver: Pre optimálne fungovanie klimatizácie je dôležité používať ju aj v zime. Odporúča sa zapnúť klimatizáciu aspoň raz mesačne na 10-15 minút. Týmto spôsobom sa premazáva kompresor a predchádza sa jeho poškodeniu. Kontrolu tlaku chladiacej zmesi a čistenie kondenzátora je vhodné prenechať odborníkom v servise. Ak máte s klimatizáciou akékoľvek problémy, navštívte servis. V servise vám klimatizáciu skontrolujú a opravia. Autor: Gabriela Kudláčová The post Ako sa po zime postarať o klimatizáciu v aute? first appeared on Motor.sk - Motoristický lifestylový magazín.

Nové trendy v oblasti výroby pneumatík

07.03.2024 04:47 Vo svete automobilovej technológie a dizajnu sa neustále objavujú nové trendy, ktoré ovplyvňujú každý aspekt vozidla. Jedným z hlavných prvkov, ktorý zohráva významnú úlohu v jazdných vlastnostiach, sú pneumatiky. V posledných rokoch sme boli svedkami revolučných zmien v konštrukcii a používaných materiáloch pri výrobe pneumatík. Tieto inovácie prinášajú zlepšenia nielen výkonu, ale aj ekologických aspektov. Pokrokové nanotechnológie Jedným z najnovších trendov je integrovanie nanotechnológií do konštrukcie pneumatík. Nanomateriály, ako sú napríklad nanočastice kremíka alebo uhličité nanotrubice, sa pridávajú do zmesi pneumatikového kaučuku. Tieto nanoelementy zvyšujú pevnosť a odolnosť pneumatiky, čo vedie k dlhšej životnosti a vyššiemu výkonu na cestách. Nejde síce o lacné pneumatiky, ale ich odolnosť je k cene adekvátna. Inteligentné pneumatiky so senzormi S rýchlym vývojom technológie sa objavujú inteligentné pneumatiky, ktoré sú vybavené senzormi. Tieto senzory sledujú tlak vzduchu, teplotu a opotrebovanie pneumatiky. Ide vlastne o veľmi inteligentný snímač tlaku pneumatík. Informácie získané z týchto senzorov sú následne odosielané do systému vozidla, kde môžu byť okamžite analyzované. Rýchla detekcia problému umožňuje vodičom rýchlu reakciu a zvyšuje bezpečnosť na cestách. Ekologické pneumatiky S narastajúcim povedomím o životnom prostredí sa v automobilovom priemysle uplatňujú ekologické trendy aj v oblasti pneumatík. Nové materiály, ktoré sú biologicky odbúrateľné a obnoviteľné, sa začínajú používať na výrobu všetkých značiek pneumatík. Kaučuk z rastlín a recyklované materiály prispievajú k zníženiu environmentálnych dopadov a vytvárajú ekologickejšie alternatívy pre pneumatiky. Označenie pneumatík sa onedlho rozrastie o značku ekologickosti. Ekonomické pneumatiky V snahe zlepšiť energetickú efektívnosť vozidiel sa výrobcovia pneumatík sústredia na vývoj pneumatík s nízkym valivým odporom. Tieto pneumatiky minimalizujú trenie medzi pneumatikou a vozovkou, čo vedie k nižšej spotrebe paliva. Okrem toho prispievajú k zníženiu emisií skleníkových plynov a ekologickejšiemu prevádzkovaniu vozidiel. 3D tlač pneumatík Technológia 3D tlače sa stáva nevyhnutnou aj v oblasti výroby pneumatík. Táto inovácia umožňuje výrobu pneumatík s komplexným vzorom dezénu, ktorý môže byť optimalizovaný pre rôzne poveternostné podmienky a typy ciest. 3D tlač tiež umožňuje prispôsobenie pneumatík podľa konkrétnych požiadaviek zákazníkov. Zdá sa, že smerujeme k budúcnosti, kde budú pneumatiky nielen výkonné, ale aj šetrné k životnému prostrediu. Autor: Gabriela Kudláčová – senior copywriter The post Nové trendy v oblasti výroby pneumatík first appeared on Motor.sk - Motoristický lifestylový magazín.