Z maštalí na lúky: Agrodotácie môžu pomôcť hospodárskym aj chráneným zvieratám

19.04.2024 01:00 Pasenie hospodárskych zvierat pomáha biodiverzite poľnohospodárskej krajiny. Okrem toho vďaka pastve chované zvieratá prežijú lepší život a dáva prácu ľuďom vidieckych oblastiach, kde by sa pestovaním neuživili.  

EÚ zriadila krízový štáb, obáva sa ruského vplyvu v eurovoľbách

19.04.2024 01:00 Lídri EÚ dali pokyn spustiť dočasný krízový štáb, ktorý bude centrálne monitorovať a zdieľať informácie o ruských pokusoch ovplyvňovať júnové eurovoľby. Obavy má aj bývalý poľský premiér Morawiecki, podľa ktorého má Rusko vplyv vo všetkých politických skupinách v Európskom parlamente.

ESG. Naliehavosť začína byť hmatateľná.

19.04.2024 01:00 PR SPRÁVA | Zástupcovia firiem, štátu a expertného sektora sa dnes stretli, aby spoločne pokračovali v tvorbe udržateľnej budúcnosti. Cieľom ESG je zapájať zodpovedné postupy do jadra obchodných operácií firiem s cieľom tvoriť dlhodobú pozitívnu hodnotu pre celú spoločnosť.

Európski audítori: Lobisti vedia ľahko obchádzať pravidlá

18.04.2024 14:45 Lobisti v európskych inštitúciách využívajú medzery v Registri transparentnosti, ktorý mal zabezpečiť, aby sa lobing v únii riadil etickými štandardmi.

„Keď nie vláda, posielame my“: Slováci sa zbierajú na muníciu pre Kyjev, suma už presiahla milión eur

18.04.2024 14:45 Slovenská iniciatíva s názvom „Munícia pre Ukrajinu“ za menej ako 48 hodín vyzbierala už viac ako milión eur. Zbierku už evidujú aj Ukrajinci, ktorí s vďakou pripomínajú, že „Slovákov nemožno súdiť podľa ich vlády“.

Všetky peniaze z plánu obnovy už vláda nezachráni

17.04.2024 17:30 Ani účasť v európskej prokuratúre nedáva garanciu, že Slovensko vie ochrániť peniaze z plánu obnovy pred podvodmi a korupciou "Slovenská vláda nemôže plne preniesť zodpovednosť za ochranu finančných záujmov Únie na európske inštitúcie," hovorí Radovan Geist z portálu EURACTIV Slovensko

Voľný pohyb elektriny medzi štátmi v Európe zatiaľ nehrozí, nemajú na to vyhradenú kapacitu

17.04.2024 17:30 Ministri energetiky EÚ diskutovali o rozšírení elektrickej siete, nutnom pre očakávaný masívny nárast obnoviteľných zdrojov. Dozorný orgán EÚ pre trh s elektrinou varoval, že kľúčové európske sieťové pripojenia nemajú dosť vyhradenej kapacity na obchodovanie s elektrinou medzi susednými krajinami.

Slováci nad priemerom EÚ: Až 82 percent z nich verí, že členstvo v Únii prináša výhody

17.04.2024 17:30 Európsku úniu vníma pozitívne 48 percent Slovákov, o jej výhodách je však presvedčených až 82 percent z nich. V júnových eurovoľbách zároveň avizujú o čosi vyšší záujem, ako za posledné roky, ukázal jarný Eurobarometer.

Doplácame na rozdrobený telekomunikačný trh, pomohla by integrácia

17.04.2024 17:30 Expertná správa k budúcnosti jednotného trhu EÚ tvrdí, že rozdrobený telekomunikačný sektor v EÚ je jedným z hlavných dôvodov, prečo Európa stráca svoju konkurencieschopnosť.

Jourová reaguje na Fica: Vraj mám slovenskú vládu rada „ako koza nôž“. Nie je to pravda

17.04.2024 17:30 Tím podpredsedníčky Európskej komisie Věry Jourovej pobavilo prirovnanie Roberta Fica, ktorý o nej povedal, že slovenskú vládu „miluje ako koza nôž". Jourová tvrdenie vyvrátila s tým, že ku Slovensku má veľmi pozitívny vzťah a chce s ním konštruktívnu spoluprácu.

Eurokomisia vie predĺžiť termín na vyplatenie agrodotácií, Slovensku na to chýbajú argumenty

17.04.2024 17:30 Agrominister Richard Takáč mlčí o stretnutí s eurokomisárom Wojciechowským ohľadom meškajúcich priamych platieb. Ak by chcel viac času na vyplácanie farmárov, narazí. Eurokomisia neuznáva procesné, organizačné alebo softvérové zlyhania ako dôvod na odklad.

V prioritách Únie na ďalších päť rokov sa myslí hlavne na bezpečnosť, klíma ide bokom

16.04.2024 20:30 Mimoriadnemu summitu v Bruseli tento týždeň bude dominovať téma strategického smerovania EÚ v nasledujúcich piatich rokoch. V pripravovanom dokumente sa kladie v prvom rade dôraz na bezpečnosť. Na klimatickú krízu sa tak trochu zabudlo.

Zrušenie špeciálnej prokuratúry je vážnym problémom, bude nás stáť peniaze

16.04.2024 20:30 V Pláne obnovy sme sľúbili existenciu osobitnej prokuratúry s vysokou ochranou svojej nezávislosti. Porušenie sľubu môže spôsobiť zablokovanie celého Plánu.

Španielsko vyzvalo štáty EÚ, aby bezodkladne uznali palestínsku štátnosť

16.04.2024 20:30 Jedinou cestou k dosiahnutiu mieru na Blízkom východe je dvojštátne riešenie medzi Izraelom a Palestínou. EÚ by ho mala prijať koordinovaným postupom a bezodkladne, vyhlásil španielsky minister zahraničných vecí José Manuel Albares. 

O2 prichádza s jedinečným produktom navrhnutým priamo pre potreby rodičov a ich deti

16.04.2024 20:30 PR SPRÁVA | Telekomunikačný operátor O2 prináša pre svojich zákazníkov jedinečnú SIM kartu navrhnutú pre potreby rodičov, ktorí chcú mať aktivity svojich detí pod palcom.