Etiópska Lalibela – svetový unikát v srdci čierneho kontinentu

31.03.2023 15:16 Na Afrike je zaujímavé sledovať, ako nám postupne odhaľuje svoje turistické tajomstvá. Už dávno neplatí pravidlo, že hlavným dôvodom na návštevu tohto kontinentu je príroda. Čoraz viac si ľudia všímajú aj zaujímavé pamiatky, napríklad unikátne kostoly v etiópskej Lalibele.

V Nemecku po silnej explózii začala horieť budova: Zranenie utrpelo viac ako desať osôb

31.03.2023 15:16 EISCHWELER - Pätnásť osôb utrpelo zranenia pri silnej explózii a následnom požiari štvorposchodovej budove v západonemeckom meste Eschweiler v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko, ku ktorej došlo vo štvrtok večer. Ako v piatok oznámila polícia, dve osoby vrátane niekoľkotýždňového dieťaťa sú v ohrození života. Informuje agentúra DPA.

Kremeľ vylúčil možnosť uzatvorenia prímeria na Ukrajine: K tomuto kroku vyzval aj Bielorusko

31.03.2023 15:16 MOSKVA - Rusko vylúčilo možnosť uzatvorenia prímeria na Ukrajine, hoci na takýto krok a obnovenie mierových rokovaní bez kladenia akýchkoľvek podmienok vyzvalo aj Bielorusko, ktoré je spojencom Moskvy. V piatok to povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Informuje agentúra AFP.

Švédsko má obavy o svoj vstup do NATO: Po signáloch z Maďarska si nie je isté

31.03.2023 15:16 BUDAPEŠŤ - Po signáloch z Maďarska si je Švédsko už "menej isté", že sa do júla môže stať členom Severoatlantickej aliancie , oznámil švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström. S odvolaním sa na švédsku agentúru TT to uvádza server index.hu, informuje v piatok spravodajca TASR v Budapešti.

MIMORIADNE Lukašenko potvrdil: V Bielorusku môžu byť umiestnené ruské jadrové zbrane

31.03.2023 15:16 MINSK - Bieloruský líder Alexandr Lukašenko v piatok vyhlásil, že jeho krajina je pripravená na umiestnenie ruských strategických jadrových zbraní na svojom území. TASR informuje na základe správ agentúr AP a AFP.

Polícia v Osle skonfiškovala doposiaľ najväčšie množstvo kokaínu: Ukrytý bol medzi ovocím

31.03.2023 15:16 KODAŇ - Nórska polícia v hlavnom meste Oslo skonfiškovala 800 kilogramov kokaínu v krabiciach ovocia. Ide o doposiaľ najväčšie zhabané množstvo tejto drogy v Nórsku. V piatok o tom informovali tamojší predstavitelia. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Vatikán potvrdil dátum, kedy by mohli pápeža prepustiť z nemocnice: Lieči sa so zápalom priedušiek

31.03.2023 15:16 VATIKÁN - Pápež František bude zrejme v sobotu prepustený z rímskej nemocnice, kde sa lieči na zápal priedušiek. V piatok to oznámil Vatikán, na ktorý sa odvoláva agentúra AFP.

Heger sa stretol so Zelenským: Treba nájsť riešenie pri vývoze ukrajinskej pšenice, zhodli sa

31.03.2023 15:16 KYJEV - Dočasne poverený premiér SR Eduard Heger sa v piatok v Kyjeve stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Hovorili o vývoze ukrajinskej pšenice aj o možnej účasti slovenských firiem na obnove Ukrajiny. Z Kyjeva informuje osobitný spravodajca TASR.

Maďarský premiér Orbán varuje pred veľkou hrozbou: Vypuknutie svetovej vojny je reálne

31.03.2023 15:16 BUDAPEŠŤ - Maďarský premiér Viktor Orbán si myslí, že hrozba vypuknutia svetovej vojny je reálna, pretože Západ poskytuje Ukrajine čoraz viac účinnejších a ničivejších zbraní a prostriedkov. Uviedol to v pravidelnom piatkovom rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Indonézia a Rusko podpísali zmluvu o vydávaní osôb: Pomoc v boji s cezhraničnou trestnou činnosťou

31.03.2023 15:16 NUSA DUA - Indonézia a Rusko podpísali zmluvu o vydávaní osôb, ktorá podľa indonézskeho ministerstva spravodlivosti pomôže v boji s cezhraničnou trestnou činnosťou, a to od prania špinavých peňazí až po kybernetické zločiny. Vo štvrtok to uviedla agentúra Reuters, informuje TASR.

Strašný nález v Kanade! V močiari sa našli pozostatky šiestich tiel vrátane jedného dieťaťa

31.03.2023 15:16 MONTREAL - Kanadské úrady objavili v močiaroch na rieke Lawrence v provincii Québec na hraniciach medzi Kanadou a Spojenými štátmi telesné pozostatky šiestich osôb. Ich identita nateraz nie je známa. Vo štvrtok to uviedla tamojšia polícia. TASR správu prevzala z agentúry AFP a stanice CBC.

V súvislosti s tragickou zrážkou vlakov v Grécku zadržali železničného inšpektora

31.03.2023 15:16 ATEŃY - Gréckeho železničného inšpektora zadržali v piatok tamojšie úrady v spojitosti s februárovou tragickou zrážkou dvoch vlakov, ktorá si vyžiadala 57 obetí na životoch. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Maďarský projekt je všetkým na smiech: Postavili most v korunách stromov, no stromy predtým vyrúbali!

31.03.2023 15:16 BUDAPEŠŤ - Za peniaze z Európskej únie postavili v maďarskej obci Nyírmártonfalva na východe krajiny most v korunách stromov. Nebolo by na tom nič nezvyčajné, no predtým ako postavili 50 metrov dlhý drevený chodník za 170 tisíc eur, vyrúbali v okolí celý les. Návštevníci sa smejú, že chodník stojí teraz uprostred púšte.

AKTUÁLNE Naď a Heger sú na Ukrajine: Systém protivzdušnej obrany Kub je už tu, stretnutie so Zelenským na tajnom mieste

31.03.2023 15:16 KYJEV - Na Ukrajine je už prisľúbená časť systému protivzdušnej obrany Kub a okrem štyroch stíhačiek typu MiG-29, ktoré si ukrajinskí piloti prevzali pred týždňom, na Ukrajinu postupne prichádzajú po zemi aj ďalšie migy. V piatok to na Ukrajine potvrdil dočasne poverený minister obrany SR Jaroslav Naď, ktorý sa tam má v priebehu dňa stretnúť so svojím ukrajinským rezortným kolegom Olexijom Reznikovom, informuje osobitný spravodajca TASR.

USA uvalili sankcie na ďalšieho Slováka! Šokujúce odhalenie: Kšefty so zbraňami medzi Kóreou a Ruskom

31.03.2023 15:16 BRATISLAVA - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR eviduje informáciu o tom, že Spojené štáty uvalili sankcie na občana SR Ašota Mkrtyčeva za pokus o sprostredkovanie predaja zbraní zo Severnej Kórey do Ruska. Postup USA v tejto veci berie na vedomie. TASR o tom informoval v piatok ráno komunikačný odbor tohto rezortu s tým, že sa záležitosťou zaoberá v súčinnosti s relevantnými zložkami.