Rodičia detí narodených v cudzine už nebudú narážať na prekážky na osobitnej matrike

17.06.2024 17:45 V piatok Rada vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť podporila môj návrh uznesenia, ktorý sa týka práva na rešpektovanie súkromného a rodinného života. Ide o prípady súvisiace s vydávaním slovenského rodného listu s menom a priezviskom v rovnakom tvare, aký bol uvedený v rodnom liste vydanom v inom The post Rodičia detí narodených v cudzine už nebudú narážať na prekážky na osobitnej matrike appeared first on Verejný ochranca práv.

K článku denníka POSTOJ – Orgány verejnej správy vidia problémy inde / Infozákon potrebuje zmeny, no problém so „šikanóznymi“ žiadosťami je viac fantóm než realita

13.06.2024 15:15 Prečítajte si úplne odpovede Kancelárie verejného ochrancu práv k článku – Orgány verejnej správy vidia problémy inde / Infozákon potrebuje zmeny, no problém so „šikanóznymi“ žiadosťami je viac fantóm než realita. Úplné znenie odpovedí: 1. Za uplynulý rok, koľko z infožiadostí, ktoré ste dostali, boli podľa Vášho uváženia šikanózne alebo nezmyselné (napríklad otázky, koľko máte The post K článku denníka POSTOJ – Orgány verejnej správy vidia problémy inde / Infozákon potrebuje zmeny, no problém so „šikanóznymi“ žiadosťami je viac fantóm než realita appeared first on Verejný ochranca práv.

K tlačovej správe o nesprístupnení analýzy k darovaniu stíhačiek Mig-29

13.06.2024 05:15 Vzhľadom k tomu, že vo verejnom priestore dochádza k dezinterpretácii včerajšej tlačovej správy, ktorú som vydal – https://vop.gov.sk/…/Tlacova-sprava-VOP-11.-06.-2024.pdf, tak považujem za dôležité zhrnúť, čo som konštatoval a čo nekonštatoval. The post K tlačovej správe o nesprístupnení analýzy k darovaniu stíhačiek Mig-29 appeared first on Verejný ochranca práv.

Pridajte sa do tímu KVOP

13.06.2024 05:15 Vyhlasujeme širšie vnútorné výberové konanie na pozíciu štátny radca – analytička alebo analytik odboru dohľadu nad obmedzovaním osobnej slobody. Od tejto pozície očakávame najmä koordinačná a metodická činnosť pri príprave odborných podkladov pre odborné stanoviská VOP s medzinárodným dosahom, vypracovanie analýz, stanovísk a komplexných informácií pre rozhodnutia VOP s medzinárodným dosahom, plnenie úloh v rámci The post Pridajte sa do tímu KVOP appeared first on Verejný ochranca práv.

Ministerstvu obrany sa nepodarilo nájsť analýzu vo veci darovania stíhačiek MIG – 29 Ukrajine. Preto prípad uzatváram.

11.06.2024 14:46 Dňa 22.11.2023 som informoval verejnosť o porušení podávateľovho práva na informácie podľa čl. 26 ods. 1 Ústavy Slovenskej republiky tým, že mu Ministerstvo obrany Slovenskej republiky nesprístupnilo právnu analýzu zo dňa 14.03.2023 o možnosti darovania prúdových stíhacích lietadiel Mikojan-Gurevič vojensky napadnutej Ukrajine. Ministerstvo túto analýzu na základe žiadosti o sprístupnenie informácií The post Ministerstvu obrany sa nepodarilo nájsť analýzu vo veci darovania stíhačiek MIG – 29 Ukrajine. Preto prípad uzatváram. appeared first on Verejný ochranca práv.

Prijatie veľvyslankyne Palestíny

10.06.2024 19:45 Dnes som spolu s kolegom Tomášom Čitbajom prijal v Kancelárii verejného ochrancu práv veľvyslankyňu štátu Palestína j.e. Safa Khaldi. Informoval som pani veľvyslankyňu o svojej ombudsmanskej činnosti a zároveň som jej garantoval, že som tu aj pre občanov Palestíny, ktorí sú na území Slovenskej republiky alebo sa na našom území ocitnú. Dotkli sme sa aj The post Prijatie veľvyslankyne Palestíny appeared first on Verejný ochranca práv.

Stredoškoláci a ľudské práva

06.06.2024 16:46 Dnes som v Kancelárii verejného ochrancu práv prijal zástupcov novovzniknutého občianskeho združenia Iuvenum Iurim. Je to združenie mladých ľudí, stredoškolákov, ktorých cieľom je zvýšenie právneho povedomia mladých ľudí na Slovensku, najmä v oblasti ľudských práv. Zástupcovia združenia mi predstavili svoju činnosť, plány a zámery na najbližšie obdobie. Dohodli sme sa na vzájomnej spolupráci, ktorá bude The post Stredoškoláci a ľudské práva appeared first on Verejný ochranca práv.