Nový Zéland, Hobitín – unikátny pohľad pod pokrievku filmov zo Stredozeme – VIDEO

18.05.2024 02:15 Filmové trilógie Pán prsteňov a Hobit, ktoré sa obe natáčali na Novom Zélande, prilákali do tejto krajiny obrovské množstvo návštevníkov. Mnoho ľudí priletí len preto, aby videli miesta z jednotlivých scén vo filmoch. To najznámejšie je určite Hobitín, do ktorého vás teraz vezmeme na krátku exkurziu.

SR: Krásy Slovenska 1-2/2024 v predaji!

18.05.2024 02:15 Novoročné číslo časopisu Krásy Slovenska prináša zaujímavý rozhovor s geografom z Geografického ústavu Slovenskej akadémie vied - RNDr. Jánom Hanušinom, CSc., pozve vás naprieč Kubínskou hoľou na Oravskej Magure a predstaví tajomné Javorníky.

Masážna podložka ako preventívny prostriedok proti defektom nôh u detí

17.05.2024 16:00 Vývoj nôh je dôležitou etapou v živote každého dieťaťa. V dnešnom svete, kde je príliš veľa rovných povrchov, však tento proces nemusí prebiehať prirodzene. A potom sa môžu vyvinúť ploché nohy. Ortopedická podložka môže pomôcť tomuto problému zabrániť.

ČR, Praha: Staré Mesto – tisíce príbehov mnohých storočí

17.05.2024 06:15 Staré Mesto pražské poznajú aspoň z fotiek skoro po celom svete. Najslávnejší je samozrejme Karlov most, ktorý spája Staré Mesto s Malou Stranou. Turistov však zaujíma aj pražský orloj, ktorý je pravdepodobne najzachovalejším stredovekým orlojom na svete, Týnsky chrám, Betlehemská kaplnka a ďalšie pamiatky. Vo vedľajších uličkách na vás dýchne história, nebudete vedieť, či sa máte skôr pozerať na priečelia domov, alebo hľadať sochy, ktoré podopierajú krovy, či čítať pamätné dosky.   Text a video: Matouš Vinš Hudba: Sergey Cheremisinov

Argentína, Patagónia – Puerto Madryn

17.05.2024 06:15 Prístav Puerto Madryn leží na útese, ktorý tvorí náhorná plošina, odkiaľ je nekonečný výhľad na Atlantický oceán. Jednou z hlavných atrakcií je pozorovanie veľrýb – pozor, každý rok len od júna do decembra. Práve vďaka okolitým útesom je pozorovanie veľrýb omnoho jednoduchšie.

ČR, Doubravník – nenápadná obec s unikátnym kostolom i históriou

16.05.2024 00:01 Doubravník je pravdepodobne najstaršou obcou na Morave. Na prvý pohľad vás isto zaujme majestátny kostol Povýšenia svätého Kríža, ktorý si nechali postaviť Pernštejnovia, majitelia neďalekého hradu Pernštejn. Zaujímavou pamiatkou, je ale tiež doubravnické námestie. Ďalej na kopci Bozinka nad Doubravníkom stojí nenápadná kaplnka svätej Márie Magdalény zo 17. storočia. A keďže tu stojí sama, pôsobí toto miesto veľmi romanticky.   Text a video: Matouš Vinš Preklad: Oskár Mažgút

ČR, Rudice – menej známy skvost Moravského krasu – VIDEO

16.05.2024 00:01 Macochu, Punkevní jaskyňu alebo Býčí skálu pozná väčšina z vás. Moravský kras ale ponúka ďalšie krásne miesta a Rudice sú bezpochyby jedným z nich. Čaká vás v nich unikátne Rudické prepadanie, skaly Kolíbky alebo starý veterný mlyn.

Austrália, Nový Južný Wales: Sydney

16.05.2024 00:01 Mesto plné turistov preslávené olympijskými hrami a stavbou opery v podobe lode s plachtami, ktorej siluetu pozná snáď každý. Všetky najnavštevovanejšie miesta v Sydney nájdete neďaleko prístavu. Nezabudnite navštíviť botanickú záhradu, ktorá sa nachádza hneď za operou. Vyhliadková veža na streche obchodného centra vám poskytne dokonalý pohľad na najľudnatejšie mesto Austrálie.   Text a foto: Monika Babická

Kanárske ostrovy – sopečný raj

15.05.2024 04:00 Približne 100 kilometrov severozápadne od pobrežia Afriky sa vo vodách Atlantického oceánu rozprestierajú Kanárske ostrovy. Toto autonómne spoločenstvo Španielskeho kráľovstva pozostáva z 13-tich ostrovov. K tým najznámejším i najvyhľadávanejším patria Tenerife, Gran Canaria, Fuerteventura či Lanzarote. Ostrovy vďaka svojmu sopečnému pôvodu ponúkajú unikátne scenérie i prírodu, ktorú si môžete vychutnať na nasledujúcich fotografiách.   Text: Oskár Mažgút Foto: Veronika Kocmanová, Šárka Hylmarová

Poľsko, Výlety za krásami Malopoľského vojvodstva I.

15.05.2024 04:00 Nasledujúce týždne budeme spoznávať nádherné prírodné a kultúrne zaujímavosti Malopoľského vojvodstva. Naším východiskovým bodom bude mesto Zakopané, ktoré je zároveň spoločenským centrom celého regiónu.

Ďalšia dominanta v Bardejovských kúpeľoch vstáva z popola

14.05.2024 18:00 V tomto roku sa opäť rozbehli v Bardejovských Kúpeľoch, a.s., veľké investičné akcie. Najdôležitejšou investíciou je rekonštrukcia Liečebného domu Dukla a to jeho historickej časti, pod dohľadom pamiatkárov. Základný kameň položili 2. mája 2024. Autorom obnovy je architekt Ľubomír Hains z prešovskej architektonickej a projekčnej kancelárie H-OFFICE. Informuje o tom ekonomicko-obchodná riaditeľka Tamara Šatanková.

Island – nezameniteľne svojrázny charakter

14.05.2024 08:15 Pre spoznávanie úplne inej prírody, než je tá u nás, nemusíte opúšťať „starý kontinent“, stačí vyraziť na Island. Táto krajina učaruje snáď každému, či už vodopádmi, sopkami, ľadovcami a gejzírmi, alebo termálnymi prameňmi. Zároveň mnohí cestovatelia spomínajú na Island ako na nevľúdnu a nehostinnú zem, pretože tu naozaj veľa fúka a počasie sa mení z minúty na minútu.   Text a video: Martina Brožková

SR: Hurbanovo, časť Bohatá – súzvuk piva a histórie

14.05.2024 08:15 Len pár kilometrov od hraníc s Maďarskom, na úrodnej nížine zaliatej slnečnými lúčmi, vzniklo mesto, ktoré sa vďaka svojmu zlatistému moku stalo známym i za hranicami našej vlasti. Pokiaľ navštívite Hurbanovo, určite vášmu oku i čuchu neunikne miestny pivovar. Avšak, vedeli ste, že hneď za jeho múrmi to dýcha históriou? Tak poďte spolu s nami nazrieť do týchto dvoch navzájom prepojených svetov.

Švédsko: Štokholm – Benátky severu

13.05.2024 11:30 Švédske kráľovstvo, najrozľahlejší štát Škandinávie, sa rozprestiera na ploche 449 964 km² a patrí k najväčším krajinám Európy. Svojou nádhernou a rozmanitou prírodou, ale tiež zaujímavou architektúrou, Švédsko každoročne priláka množstvo návštevníkov, no napriek tomu tu aj v najväčšej turistickej sezóne vládne pokoj a necítiť tu žiaden zhon.

Východné Slovensko, Vihorlat II – putovanie divočinou

13.05.2024 11:30 Nasledujúce ráno bolo opäť v znamení krásneho a slnečného dňa. Po zbalení všetkých vecí sme vyrazili smerom nahor po žltej turistickej značke, ktorá nás doviedla na červenú magistrálu. Ďalej sme pokračovali po zelenej značke až do Poľany. Odtiaľ sme stúpali po lesnej neznačenej ceste až k vrcholu Vihorlat, ktorý mal byť zlatým klincom dnešného dňa.