Biden a Netanjahu sa budú vo štvrtok rozprávať o smrti humanitárnych pracovníkov

04.05.2024 12:00 WASHINGTON - Prezident USA Joe Biden a izraelský premiér Benjamin Netanjahu budú mať vo štvrtok rozhovor, oznámil v stredu americký predstaviteľ. Bude to ich prvý telefonát odvtedy, čo izraelská armáda usmrtila pri útoku v Pásme Gazy sedem humanitárnych pracovníkov. Informuje tlačová agentúra AFP.

Vodičov vo Švédsku potrápila snehová víchrica: Vláda pre situáciu čelí kritike

04.05.2024 12:00 ŠTOKHOLM - Švédska vláda čelí ostrej kritike v súvislosti so snehovou víchricou, ktorá zasiahla juh krajiny a spôsobila chaos v tamojšej doprave. Na diaľniciach sa tvorili zápchy, v ktorých uviazli stovky motoristov, niektorí aj na viac ako desať hodín. Informuje o tom agentúra AFP.

Počet potvrdených ranených pri zemetrasení prekročil 1000

04.05.2024 12:00 TCHAJ-PEJ - Počet potvrdených ľudí zranených pri najhoršom zemetrasení za 25 rokov na Taiwane stúpol na 1011, oznámili vo štvrtok úrady. Informuje o tom tlačová agentúra DPA.

Severovýchod Japonska postihlo zemetrasenie s magnitúdou 6,0

04.05.2024 12:00 TOKIO - Zemetrasenie s magnitúdou 6,0 postihlo vo štvrtok oblasť pri pobreží severovýchodného japonského regiónu Fukušima, oznámil Japonský meteorologický úrad. Varovanie pred prívalovými vlnami cunami nevydal. Informuje o tom agentúra AFP.

V Barcelone zadržali loď pre falošné schengenské víza pasažierov

04.05.2024 12:00 BARCELONA - Španielske úrady neumožnili pokračovanie v plavbe výletnej lodi Armonia pre falošné schengenské víza, ktoré odhalili u bolívijských pasažierov. Informovala o tom agentúra DPA.

Nepálsky súd nariadil obmedziť počet povolení výstupov na najvyššie hory

04.05.2024 12:00 KÁTHMANDA - Nepálsky najvyšší súd nariadil vláde, aby obmedzila počet povolení na výstup na Mount Everest a ďalšie vysoké hory. Agentúre AFP to v piatok povedal právnik, ktorý sa zasadzoval o takéto obmedzenie, informujeme.

Delegácia Hamasu mieri naspäť do Káhiry, chce obnoviť rokovania o prímerí

04.05.2024 12:00 GAZA - Palestínske radikálne hnutie Hamas uviedlo, že jeho delegácia odcestuje v sobotu "s pozitívnym duchom" naspäť do Káhiry, kde chce obnoviť rozhovory o prímerí v Pásme Gazy v rámci najnovšieho úsilia o zastavenie takmer sedemmesačnej vojny s Izraelom. Informujeme podľa správy agentúry AFP.

Tri telá sa našli na odľahlom mieste po zmiznutí dvoch Američanov a jedného Austrálčana

04.05.2024 12:00 MEXIKO - Tri telá sa našli v piatok na odľahlom mieste v mexickom štáte Baja California, v rovnakej oblasti, kde sa minulý týždeň stratili dvaja Austrálčania a jeden Američan. Na mieste sú forenzní odborníci, informujeme na základe správ agentúr AP a AFP.

Šéf WHO apeluje na uzavretie celosvetovej dohody o prístupe k pandémiám

04.05.2024 12:00 ŽENEVA - Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus v piatok apeloval na uzavretie celosvetovej dohody o zvládaní budúcich pandémií. Členské krajiny sa teraz pripravujú na posledný týždeň rokovaní. Informujeme podľa správy agentúry AFP.

Rakúsko vyšetruje sériu útokov zameraných proti Svedkom Jehovovým

04.05.2024 12:00 VIEDEŇ - Rakúske úrady vyšetrujú sériu výbuchov, ktorých terčom zrejme boli Svedkovia Jehovovi. Dosiaľ posledný z takýchto incidentov sa odohral v piatok, keď jednému z členov tejto náboženskej organizácie niekto podpálil auto. Informujeme na základe správy agentúry DPA.

MIMORIADNY ONLINE Úlomky z dronov zranili v Charkove troch ľudí: Ukrajina zmiernila niektoré vojnové kapitálové kontroly

04.05.2024 12:00 KYJEV - Trosky zo zostreleného ruského bezpilotného lietadla zasiahli dnes skoro ráno civilné ciele v druhom najväčšom meste Ukrajiny, Charkove. Zranili troch ľudí a spôsobili požiar v kancelárskej budove. Podľa agentúry Reuters to na sociálnej sieti Telegram uviedol šéf miestnej oblastnej správy Oleh Synehubov. Situáciu sledujeme ONLINE.

Súhlas s prímerím by pre Hamas nemal byť problém, uviedol americký minister Blinken

04.05.2024 12:00 WASHINGTON – Súhlasiť s dohodou o prímerí s Izraelom by pre palestínske hnutie Hamas nemalo byť problémom, motivácia jeho vedenia však stále nie je jasná. Uviedol to v piatok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken, informujeme na základe správy agentúry AFP.

Osem vojakov odsúdili na trest smrti za dezerciu a zbabelosť

04.05.2024 12:00 GOMA – Vojenský súd na vojnou zmietanom východe Konžskej demokratickej republiky v piatok udelil trest smrti ôsmim vojakom vrátane piatich dôstojníkov za dezerciu a zbabelosť v boji proti povstaleckej skupine M23 podporovanej Rwandou. Informujeme na základe správy agentúry AFP.

Kongresmani žiadajú od Bidena väčší tlak na Izrael pri humanitárnej pomoci

04.05.2024 12:00 WASHINGTON – Desiatky demokratov z americkej Snemovne reprezentantov vyzvali v piatok prezidenta Joea Bidena, aby zvážil zastavenie predaja zbraní Izraelu, ak nezmení vedenie svojej vojny proti Hamasu. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Rozšírenie Európskej únie na východ je z pohľadu Rakúska skutočným hospodárskym úspechom

04.05.2024 12:00 VIEDEŇ - Rozšírenie Európskej únie na východ možno z pohľadu Rakúska aj po dvadsiatich rokoch označiť za skutočný hospodársky úspech. Okrem nových členských štátov dokázalo najmä Rakúsko optimálne využiť potenciál nových trhov a zintenzívniť hospodársku spoluprácu, uviedla v piatok zástupkyňa generálneho tajomníka Rakúskej hospodárskej komory Mariana Kühnelová v tlačovej správe. Informujeme na základe správy agentúry APA.