"Breaking shit"

09.04.2024 03:45 Sme vlastne veľmi nudná spoločnosť. Zistíte to, keď ste pripútaní k televízoru a nemôžete poriadne chodiť. Prejdú aj tri dni a nič významného sa v našich horách nestane. Nikto slávny nespadne zo štítu v Tatrách, nik nepreskakuje z okna do okna za milenkou, všetci chodíme v noci spať a ráno ideme do roboty. Skrátka žiadna  breaking news, hodná toho mena.

Poďme si trošku zabilancuvať!

09.04.2024 03:45 Nebojte sa, nechcem tým „zabilancuvať" vyprovokovať tie dve Maďaričove panie z jazykovej polície na Ministerstve kultúry, aby si vypísali služobnú cestu a prišli sa presvedčiť do parlamentu, či som pravá Slovenska. Len som si spomenula na jedného biľakovca na Ministerstve zahraničných vecí vtedajšieho ČSSR. Čakal na mňa v ohybe dlhej chodby. Písal sa február 1990. Zastavil ma a spustil...."vy ste tu nová, máte prístup k Dienstbierovi, ... pomôžte mi, veď ste predsa Slovenka!.... ja by som si chcel ešte zavelvyslancuvať".

Hala, v ktorej má byť umenie

09.04.2024 03:45 Pri všetkej búrlivosti výpovedí a žiadostí ľudí z kultúry a ustráchanosti zmiešanej s neistotou, ktorou nás zahrnulo MK, vítam diskusiu o Danubiane. Vlastne huráááá, kultúrna téma, a to dôležitá, sa dostala aj na iné stránky novín ako deviatu alebo desiatu. Preto patrí moja vďaka tým, ktorí  rozvírili stojaté hladiny a neskrývajúc sa za vyhlásenia typu – malo by sa, prečo sa nedá, bude sa presadzovať – vystúpili otvorene so svojimi tvárami, menami i svojimi kariérami a stoja si za svojím názorom. Zriedkavá vec v našom dvore.

Rozprávka o sto dňoch na Staliňáku

09.04.2024 03:45 Sedel červený dedko s babkou na lavici pred rozvadenou rodinou. Sedia si tam, sem tam kosákom švihnú a hútajú. „Nuž vrátiu sa nám, junák a dobre, je zase zo strany. Veď on najlepšie vie, čo tá naša postať potrebuje v ťej slovenskej kultúre. A hneď si aj doviedou znovu toho z cenzúry. Veď si ho poznala, starká. On už im ukáže, ako sa to má robiť s ťími zákonmi, aby šeci poslúchali. Veď ani nikto neprotestuval. Oni sa zvyklí, tí v kultúre, aby ich držali v šachu. Ľúbia to."

Zatiaľ...

09.04.2024 03:45 Je zle, povedala som si v utorok 9. októbra 2012, keď som preletela úplne zaplnené rady divákov vo veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu pri príležitosti 4. Ročníka Gypsy Spirit. Veľvyslanci, zahraniční hostia, výrazná prevaha blondiakov nad tmavými hrivami. Aj by ma to bývalo potešilo, lebo v minulých ročníkoch to bolo naopak. Ale v dnešnej atmosfére honby za najradikálnejším „konečným“ riešením rómskej otázky v parlamente, vo vláde, v médiách a pomaly aj na uliciach som to vnímala aj ako výstražné znamenie. Je zle, a preto sa slušní ľudia schádzajú, aby ukázali svoju silu.

Spomienky na cestu bokom od hlavných ciest

09.04.2024 03:45 Ako dlho sa dá žiť s pocitom zúfalstva, súcitu a hnusu bez toho, aby sa časom neoslabili?

Kým sa všetko na prach neobráti!!

09.04.2024 03:45 Za oknami sa objavilo slnko, ale zima sa natrvalo usídlila v  hospodárení s financiami zo štrukturálnych fondov. Predseda vlády chodí vysvetľovať predsedovi EK Barosovi, že to zvládne, aj požičanou valaštičkou zo svojej kancelárie nad slovenskými hlavami zavíri, ale bilancia jánošíkovských postojov doma a úctivých doprosovaní pochopenia za hranicami nevyzerá dobre. A to ešte nevieme, koľko z tých darovaných peňazí dostaneme pre nepripravenosť alebo podozrivé plány niektorých našich „hôrnych“ chlapcov,  a ktoré, už preinvestované, budeme musieť po audite o 3 roky vrátiť. Ale už z kešene nás všetkých. Lebo „cudzia“ kontrola zistí, že boli použité vo viditeľnom rozpore s pravidlami, ktoré Brusel vyžaduje. Marhy jedny!

Neuskutočnené vystúpenie k budúcnosti ÚPN

09.04.2024 03:45 Poskytnutie priestoru na získanie faktov a jasných súvislostí o minulosti je chvályhodné, pretože kto klame o minulosti, žije v klamstve o súčasnosti a nedokáže pochopiť význam budúcnosti. Útoky na ÚPN ako inštitúciu sú vlastne útokmi na pochopenie budúcnosti, ktorá je už, toť, za dverami.

Ako prispieť k demografickému úpadku Slovenska

09.04.2024 03:45 „Ženy, málo rodíte“, ozýva sa zo všetkých kútov našej vlasti, kde sa v posledných rokoch a v nebývalom množstve vynárajú samozvaní kazatelia. Strana Smer a minister Kaliňák dokázali, že zmenšovať počet občanov Slovenskej republiky sa dá veľmi efektívne aj iným spôsobom.

Hybridná vojna a náš strach

09.04.2024 03:45 Keď sa náčelník generálneho štábu ruskej armády Vitalij Gerassimov zamýšľal nad významom vojny v 21. storočí, dôrazne upozornil, že v novej dobe budú dôležité ne-deklarované konflikty a vojny. Vojny, ktoré budú vedené ne-armádnymi silami, ktoré budú účinnejšie ako oficiálne armády.

Ako opraviť zle napísaný zákon alebo o kvalite kyslej kapusty

09.04.2024 03:45 Hory papierov sme popísali o tom, aké dôležité je politicky neurýchľovať tvorbu zákonov a radšej neskoršie ako skôr predložiť do Národnej rady čo najpresnejšie formulovaný návrh zákona. Predstava, že poslanci v druhom čítaní môžu zmeniť základnú predstavu zákonnej normy, je detsky naivná. Poslaneckými návrhmi môžete opraviť jednotlivé slová, dodať pár paragrafov, prípadne navrhnúť, aby bol zákon odoslaný späť na ministerstvo na dopracovanie.

Emócie a zase len emócie

09.04.2024 03:45 Možno je dnes úplne kontraproduktívne chcieť upútať pozornosť ľudí niečím iným ako teroristami, výškou platov alebo zdravotnou službou. Ale snáď to za pokus stojí.

Ja za to hlasovať nebudem

09.04.2024 03:45 Tak nám premiér slovenskej vlády R. Fico znovu oznámil, v akom veľkom teroristickom nebezpečenstve sme všetci na Slovensku.

Moralitka alebo potrebné zápasy?

09.04.2024 03:45 Už ju máme za sebou, tú mimoriadnu schôdzu o Gorile. Podpísala som ju, lebo parlament je na to, aby sa verejnosť nielen dozvedela nové informácie , ale aj na to, aby sa ukázalo, kto s akými kartami hrá.

Pánbo daj šťastia, pán prezident

09.04.2024 03:45 Záplava hodnotení prvého roku prezidentúry nášho milého pána Kisku sa na nás valí zo všetkých strán.