3 neuveriteľné príbehy ľudí bojujúcich v 2. svetovej vojne

Datum: 07.06.2022

2. svetová vojna je najkrvavejším vojnovým konfliktom v histórii ľudstva. Počet obetí sa odhaduje na približne 80 miliónov.

3 neuveriteľné príbehy ľudí bojujúcich v 2. svetovej vojne

Najvyššie straty zaznamenal Sovietsky zväz, kde počas vojny zomrelo 20 miliónov ľudí. V Číne sa počet obetí odhaduje niekde medzi 15 a 20 miliónmi. Nemecko stratilo viac ako 7 miliónov ľudí. Poľsko viac ak 5,5 milióna, Japonsko takmer 3 milióny a zoznam pokračuje. Československo počas vojny prišlo o 345-tisíc ľudí.

1. Hitlerov synovec pôsobil v americkom námorníctve

William Hitler sa narodil v Londýne v roku 1911 Adolfovmu nevlastnému bratovi Aloisovi a jeho manželke Bridget. Keď sa Adolf Hitler dostal v Nemecku k moci, William uvidel pracovnú príležitosť a odcestoval za ním. Strýko mu pomohol nájsť pozíciu v berlínskej banke, no Williamovi to nestačilo.  Vydieral ho, že vyzradí rodinné tajomstvá. Hitler tak synovcovi ponúkol vyšší post v banke, ale len pod podmienkou, že sa vzdá britského občianstva. William vycítil pascu a rozhodol sa odcestovať späť do Londýna. V magazíne Look uverejnil článok o tom, prečo neznáša svojho strýka. Príbeh sa dostal až do Spojených štátov, ktoré sa okamžite rozhodli získať Hitlerovho synovca na svoju stranu. William si následne zmenil meno na William Stuart-Houston a po špeciálnej požiadavke, ktorú adresoval priamo prezidentovi Rooseveltovi mu bolo umožnené, aby sa pridal k americkému námorníctvu. Bol dokonca zranený a neskôr vyznamenaný purpurovým srdcom.

2. 13 ročný vojnový veterán

Calvin Graham pochádzal zo siedmich detí a od útleho veku si privyrábal na živobytie roznášaním novín. Keď mal 11 rokov, rozhodol sa pridať k armáde. No keďže narukovať bolo možné až od 16 rokov, aj to len so súhlasom rodiča, kamaráti mu pomohli sfalšovať matkin podpis a ukradnúť notársku pečiatku. Matke povedal, že ide navštíviť príbuzných, no namiesto toho odcestoval do San Diega, kde podstúpil základný výcvik. Graham sa zúčastnil viacerých divokých bojov a bol dokonca ranený. Po štyroch mesiacoch na mori sa loď vrátila do USA, kde členovia posádky obdržali vyznamenania. Graham dostal ako 13-ročný okrem purpurového srdca i bronzovú hviezdu za prínos v boji.

3. Posledný padlý Američan zomrel v Čechách

Americký vojak Charlie Havlat bol synom českých imigrantov, ktorí žili v Nebraske. Počas 2. svetovej vojny Havlat narukoval do armády a svojou jednotkou nakoniec prišiel oslobodiť aj rodnú krajinu svojich rodičov. 7.mája 1945 už bolo jasné, že vojna je na svojom konci. Bolo dobojované a z veliteľstiev vyšiel rozkaz zastaviť paľbu. Lenže k niektorým sa správa dostala neskoro. Havlatova jednotka sa presúvala lesom neďaleko českého mestečka Volary, keď ich zasypala ťažká paľba nemeckej armády. Jedinou obeťou bol Charlie Havlat, ktorý sa viezol v otvorenom džípe bez strechy, a dostal zásah priamo do čela. Neskôr sa ukázalo, že zomrel 9 minút potom, čo vyšiel rozkaz zastaviť paľbu. Nemecký dôstojník, ktorý viedol útok sa Američanom ospravedlnil a vysvetlil, že o zastavení paľby sa dozvedel až polhodinu po vydaní rozkazu.

 

 

Čítané: 241 x