Tady Havel, slyšíte mě?

24.03.2024 18:00  Slovenský názov: Tady Havel, slyšíte mě? Slovenská premiéra: 11. 4. 2024 Dokument Petra Jančárka sa venuje Václavovi Havlovi, ktorý bol prezidentom, občanom, režisérom, priateľom, manželom, pacientom a mužom na sklonku života. Tento unikátny film vraca do centra pozornosti rôzne polohy Havlovho života, ktoré boli doteraz skryté verejnosti. Jančárek vychádza z nikdy nepublikovaného materiálu, ktorý bol natočený počas posledných rokov jeho života. Film prichádza do kín v čase, keď Havlov odkaz a dôraz na individuálnu slobodu v spoločnosti rezonujú silnejšie ako kedykoľvek predtým. Václav Havel opäť oslovuje našu myseľ a my ho znova potrebujeme počuť.

Dream Scenario

24.03.2024 18:00  Slovenský názov: To sa mi snáď len zdá Slovenská premiéra: 11. 4. 2024 Paul Matthews, muž, ktorého by ste si v reálnom živote pravdepodobne nevšimli, sa zo dňa na deň stane globálnou celebritou, keď sa začne objavovať vo sne miliónov ľudí po celom svete. Aj keď je na prvý pohľad nenápadný - plešatý, v pokrčených nohaviciach a hnedých kožených mokasínach - je profesorom na univerzite, o ktorej nikto nikdy nepočul. Má manželku, ktorá ho podporuje, dve dcéry a ambície, ktoré sa mu zdajú nereálne. Jeho želania sa však začínajú plniť, jeho prednášky sa stávajú populárnejšími a jeho život sa mení. Avšak spolu s touto slávou prichádza aj cena, ktorú musí zaplatiť.

Abigail

24.03.2024 18:00  Slovenský názov: Abigail Slovenská premiéra: 18. 4. 2024 Únos cudzej dcéry mocných zločincov je neuveriteľná hlúposť, no to partia darebákov netušila, keď sa rozhodla pre túto riskantnú cestu. Plán znel jednoducho: uniesť bohatého otca, strážiť jeho dcéru a po zaplatení výkupného získať peniaze a odísť. Prvá fáza, unesenie malého Abigail po skončení jej vystúpenia v Labutom jazere, prebehla hladko. No potom, keď sa únoscovia dostanú na dohodnuté miesto, ktoré pripomína vidiecke panské sídlo, ich pokojná čakáreň na výkupné sa zmení na nočnú moru.

Civil War

24.03.2024 18:00  Slovenský názov: Kolaps Slovenská premiéra: 18. 4. 2024 Príbeh dystopického filmu Kolaps sa odohráva v blízkej budúcnosti, ktorú si väčšina z nás nechce ani nevie predstaviť. Renomovaná vojnová reportérka Lee sa so svojím tímom vydáva na nebezpečnú a adrenalínovú cestu naprieč zničenou Amerikou. Ich cieľom je zdokumentovať eskalujúcu občiansku vojnu, vyvolanú kontroverzným prejavom prezidenta. Nenávisť ovládla všetky vrstvy spoločnosti, ľudskosť a priateľstvo stratili svoj význam a nikto si nemôže byť istý svojím životom vzhľadom na hrubú silu zbraní.

Spiaci účet

24.03.2024 18:00  Slovenský názov: Spiaci účet Slovenská premiéra: 18. 4. 2024 Mladým manželom sa môžu objaviť problémy, ktoré možno nečakane vyriešiť dedičstvo. Ako pátrajú po jeho pôvode, odhaľujú temné tajomstvo svojich starých rodičov. Sú pokušení zbohatnúť, no musia sa vyrovnať aj s vinou, ktorá mala zostať utajená. Budú ochotní prevziať aj bremeno dedičstva spolu s touto vinou?

Le Procès Goldman

24.03.2024 18:00  Slovenský názov: Prípad Goldman Anglický názov: The Goldman Case Slovenská premiéra: 18. 4. 2024 Paríž, november 1975. Odvolací súd sa chystá začať proces krajne ľavicového židovského aktivistu Pierra Goldmana. Goldman, ktorý bol odsúdený na doživotie za štyri ozbrojené lúpeže, vrátane jedného, ktorý mal za následok smrť dvoch žien, odmieta obvinenia z vraždy. Masívne sledovaný súdny proces vytvorí z Goldmana romantickú postavu a hrdinu intelektuálnej ľavice, hoci vzťah s jeho mladým právnikom Georgesom Kiejmanom sa začne lámať. Goldman, večný provokatér, ktorý horlivo hlása svoje ideály, uvrhne svoj vlastný proces do chaosu a riskuje rozsudok smrti.

Boy Kills World

24.03.2024 18:00  Slovenský názov: Boy Kills World Slovenská premiéra: 25. 4. 2024 Príbeh sa odohráva v blízkej postapokalyptické budúcnosti, kde mesto ovláda skorumpovaná dynastia na čele s Hildou Van Der Koy. Práve ona mu zavraždila matku aj sestru a nechala ho navždy umlčaného a hluchého. Jeho jediným želaním a poslaním je vidieť ju umierať v bolestiach. A urobí pre to čokoľvek. Aby prežil, naučí sa čítať z úst. Aby sa pomstil, podriadil sa tvrdému výcviku tajomného šamana. Vedenej hlasom svojej obľúbenej videohry z detstva sa stáva nástrojom smrti, ktorý už nič nezastaví.

Lesní vrah

24.03.2024 18:00  Slovenský názov: Lesný vrah Anglický názov: Forest Killer Slovenská premiéra: 25. 4. 2024 Film je inšpirovaný skutočnými udalosťami - v roku 2005 Viktor Kalivoda zavraždil troch náhodných chodcov, ktorých stretol v českých lesoch. Tento prípad prilákal veľkú pozornosť kvôli nevysvetlenému motívu. Po zatknutí sa Kalivoda priznal, ale neprezradil svoj motív.

Nina et le secret du hérisson

24.03.2024 18:00  Slovenský názov: Nina a tajomstvo malého ježka Anglický názov: Nina and Hedgehog's Secret Slovenská premiéra: 25. 4. 2024 Desaťročná Nina miluje rozprávky jej otca o ježkovi, ktorý objavuje svet. Jedného večera však otec nepríde na rozprávku. Stratil totiž prácu a svet celej rodiny sa obrátil naruby. Nina sa bojí, čo bude ďalej, a keď počuje zvesti o poklade, ktorý je ukrytý niekde vo starom otcovom továrni, rozhodne sa so svojím najlepším kamarátom Mehdim podniknúť odvážnu akciu. Chcú nájsť poklad a rozdeliť peniaze medzi otcom a jeho kolegov. Bláznivé dobrodružstvo začína...

En dag kommer allt det här bli ditt

24.03.2024 18:00  Slovenský názov: Raz to bude všetko tvoje Anglický názov: One Day All This Will Be Yours Slovenská premiéra: 25. 4. 2024 Vo svojom druhom celovečernom filme Andreas Öhman spája rôznorodé osobnosti so silným škandinávskym sentimentom. Raz to bude všetko tvoje je feel-good dramédia o problémoch v rodine a snahe vyrovnať sa s minulosťou. Úspešná kresliarka Lisa a jej súrodenci sa po viac ako desiatich rokoch znovu stretávajú na rodičovskej farme vo švédskom Norrlande. Farmárske prostredie kontrastuje s ruchom Lisinho nového domova v Štokholme. Keď rodičia oznámia, že pôdu, ktorú rodina vlastní už generácie, zdedí len jeden z nich, súrodenci stojí pred ťažkou otázkou.

Roadtrip with Mom

23.03.2024 20:15  Slovenský názov: Na ceste s mamou Slovenská premiéra: 21. 3. 2024 Jon je muž stredného veku, ktorý spolu so svojou staršou matkou žije v odľahlej časti Islandu. Jeho matka je žena, ktorá má vždy všetko pod kontrolou. Keď matka zomrie, syn sa automaticky drží všetkých jej inštrukcií týkajúcich sa pohrebu. Jon upraví mŕtvu matku, obliekne ju a položí na zadné sedadlo svojho starého auta. Zoberie so sebou svojho verného psa Bresnefa a začína cestu na druhý koniec krajiny, na miesto, kde mu matka povedala, aby ju pochoval. Sprevádzanie zosnulej osoby na jej poslednej ceste je zvyčajne smutnou udalosťou, no v tejto čiernej komédii je situácia naopak veselá.

Immaculate

23.03.2024 20:15  Slovenský názov: Počatie Slovenská premiéra: 21. 3. 2024 Sydney Sweeney hrá v tomto záhadnom horore mladú ženu, ktorá je hlboko veriaca a po traumatickej udalosti sa rozhodne vstúpiť do mníšskeho rádu. Zvolí si odľahlý kláštor na malebnom talianskom vidieku, kde ju všetci srdečne privítajú. No počiatočná radosť sa rýchlo mení na nevysloviteľnú hrôzu, keď sa ukáže, že starodávne múry jej nového domova skrývajú temné tajomstvo.

Tilverur

23.03.2024 20:15  Slovenský názov: Samota Anglický názov: Solitude Slovenská premiéra: 21. 3. 2024 Štát vyvlastní osamelému Gunnarovi farmu, ktorá patrila jeho rodine po desaťročia, pre novú priehradu. S bolestným srdcom sa lúči s rodinným domom, farmou a stádom koní a za peniaze od štátu si kúpi dom v rušnom meste. Premýšľal o tom, že by tam odišiel, ale až doteraz sa k tomu neodvážil. A zrazu je tam. A úplne sám. Len s fotografiou rodičov, svojho milovaného šedáka Godiho a bratranca žijúceho v Kanade. Farma, hory a kone mu veľmi chýbajú. Čas trávi prechádzkami po meste a spoznávaním okolia. Stretáva 10-ročného Ariho, ktorý roznáša noviny a býva v dome oproti. Aj on trávi väčšinu dňa sám.

Sucho

23.03.2024 20:15  Slovenský názov: Sucho Slovenská premiéra: 21. 3. 2024 Súčasná česká dedina. Lúky a polia obklopujú malý statok, na ktorom hospodári päťdesiatnik Josef so svojou ženou Evou a tromi deťmi. Josef sa snaží žiť alternatívnym životom a vedie donkichotský boj proti miestnemu agrobiznisu. Jeho rodina tým trpí; deťom zakazuje používať počítače, mobilné telefóny a internet, čo ťažko znáša najmä šestnásťročná Žofka. Agropodnik patrí Viktorovi, ktorý ide v šľapajach svojho panovačného otca. Pôda je preňho len nástrojom na dosahovanie zisku, bez ohľadu na ekologické dopady a dlhodobú udržateľnosť.

Magyarázat mindenre

23.03.2024 20:15  Slovenský názov: Vysvetlenie na všetko Anglický názov: Explanation for Everything Slovenská premiéra: 21. 3. 2024 Stredoškolák Ábel sa snaží pripraviť na maturitu, no zároveň si uvedomuje, že je bez nádeje zamilovaný do svojej najlepšej kamarátky Janky. Šikovná Janka však má svoj vlastný objekt neopätovanej lásky, ženatého učiteľa dejepisu Jakaba, ktorý sa pred časom dostal do konfliktu s Ábelovým konzervatívnym otcom. Napätie v maďarskej polarizovanej spoločnosti nečakane vypláva na povrch, keď sa Ábelova maturitná skúška z dejepisu zmení na celonárodný škandál.