Vykurovanie klimatizáciou alebo elektrickým kotlom? Čo sa oplatí viac?

Datum: 30.11.2022

Tohtoročný nástup vykurovacej sezóny je spojený s rýchlym nárastom cien energií, no aj napriek tomu existuje viacero spôsobov, ako ušetriť.

Vykurovanie klimatizáciou alebo elektrickým kotlom? Čo sa oplatí viac?

Pod vplyvom aktuálnej situácie mnohí prešli na vykurovanie klimatizáciou alebo elektrickým kotlom, pretože elektrinu považujú za najstabilnejší zdroj energie. Čo sa však z týchto dvoch spôsobov oplatí viac? 

 

Elektrokotol pre moderné stavby

Elektrina bola dlho považovaná za pomerne drahý zdroj vykurovania. Dnes to už neplatí tak jednoznačne. Výber zdroja tepla dnes záleží od mnohých parametrov, akými sú úroveň zateplenia stavby, tepelné straty či životný štýl danej domácnosti. 

Dnes sú elektrické kotly znova v hre. Moderný elektrokotol je v súčasnosti považovaný za ekologické zariadenie, pričom sa jednoducho inštaluje a obsluhuje. Sú vysoko účinné najmä v stavbách, ktoré sú dobre zateplené.

To znamená, že ich tepelné straty sú nízke a nepotrebujete toľko energie na ich vykurovanie.  Príkladom sú pasívne alebo nízkoenergetické domy. 

Elektrokotol navyše nie je hlučný a vzhľadom na jeho čistú prevádzku ho môžete inštalovať priamo v byte. Nepotrebuje komín a jeho obstarávacia cena v porovnaní s klasickým kotlom na tuhé palivo je o poznanie nižšia.

Na stránkach TermoTeamu nájdete elektrokotly, ktorých montáž a odborné spustenie do prevádzky máte v cene. 

Existuje však čistejší a úspornejší spôsob, ako vykurovať elektrinou? Do hry vstúpili  v poslednom období klimatizácie

 

Dá sa klimatizáciou aj kúriť? 

Drvivá väčšina dnešných klimatizácii dokáže nielen chladiť, ale aj kúriť. Klimatizačné zariadenie je schopné prepnúť sa do reverzného chodu a naopak vykurovať interiér.

Vedeli ste však, že bežné klimatizácie sú určené len na prikurovanie v prechodných obdobiach a neodporúča sa ich používať ako primárny a teda jediný zdroj vykurovania? 

Ich technické parametre majú svoje obmedzenia, kedy dokážu vyrábať teplo len do istých teplôt vonkajšieho prostredia. Väčšinou sa táto hranica pohybuje na - 5 °C až 0 °C. 

Pokiaľ klesne teplota pod túto hranicu, nedokážu plnohodnotne fungovať v režime vykurovania a s klesajúcou teplotou klesá aj ich vykurovací výkon.

Pre prípady, kedy chcete klimatizáciou vytápať primárne a používať ju aj v najväčších zimách ale existuje riešenie. Je to klimatizácia, ktorá je určená na vykurovanie, a ktorá vám garantuje vykurovací výkon do teplôt siahajúcich až do - 25 °C. 

To znamená, že zabezpečí teplo domova aj pri tých najväčších mrazoch v reverznom chode na vykurovanie. 

Oplatí sa vykurovanie klimatizáciou?

Klimatizácia je v podstate tepelné čerpadlo vzduch - vzduch. Energiu z tohto dôvodu nevyrába, len ju prečerpáva z nižšej teplotnej úrovne z vonkajšieho prostredia na vyššiu teplotu do vnútorného prostredia, na čo slúži kompresor. 

Veľmi dôležitým parametrom klimatizácie je takzvané COP číslo, ktoré je definované ako výkonové číslo. Udáva, koľko kW vykurovacieho výkonu dostanete pri spotrebe 1 kW energie. 

Bežne sa pri klimatizácii na vykurovanie hýbe v rozmedzí od 4 do 5, niektoré jednotky dokonca tieto hodnoty presahujú.

Pri porovnaní s elektrokotlom, ktorý na 1 kW vykurovacieho výkonu spotrebuje 1 kW elektriny, môžeme povedať, že klimatizácia na vykurovanie dosiahne 1 kW vykurovacieho výkonu so spotrebou 4 až 5-krát nižšou.

A teda, ak naozaj budete používať klimatizáciu na vykurovanie aj počas celej zimy, návratnosť investície sa vám ukáže už v priebehu pár rokov. Vykurovanie klimatizáciou sa  vám teda jednoznačne oplatí. 

Pre jej účinné fungovanie je však potrebné správne ju nadimenzovať, odborne namontovať a určiť jej umiestnenie v miestnosti tak, aby slúžila efektívne. Tieto služby nájdete aj na webe TermoTeam

 

 

Čítané: 217 x