Nie vždy bola obývacia izba miestom pre oddych

Datum: 07.07.2022

Obývacia izba sa v súčasnosti považuje za srdce bytu. Miesto, na ktoré by sme mali byť hrdý. Miesto, ktoré je určené predovšetkým na oddych, relax a trávenie času s rodinou a priateľmi.

Nie vždy bola obývacia izba miestom pre oddych

Patrí medzi najdôležitejšie faktory pri výbere nášho nového obydlia. Bez nej si jednoducho nevieme predstaviť svoj byt alebo dom. Musí byť priestranná, presvetlená a musí sa do nej zmestiť televízor a veľká sedacia súprava. Nie vždy tomu tak ale bolo.

Keď si však spomeniete na obývačku, ktorú ste mali doma alebo u starých rodičov, keď ste boli deti, zistíte, že jej funkcia v tých časom bola úplne iná. Bola totiž takmer nedotknuteľnou miestnosťou. Na poličkách boli drahé sošky, vázy, v presklených skrinkách krištáľové poháre, kávové súpravy, na sedačkách kožušiny, na zemi drahý pletený koberec, na stenách obrazy. Zariadená bola síce pekne, no ani zďaleka nebola tou izbou, kde sa mal odohrávať bežný rodinný život. Slúžila len na výnimočné chvíle a príležitosti, napríklad počas návštev alebo sviatkov. Jednoducho povedané, obývacia izba tu nebola na normálny deň, ale len na parádu. Áno. Tak sa obývačky kedysi nazývali. Parádne izby.

Tento zvyk zrejme siaha až do 60. rokov. Hoci mal každý dom takúto „výstavnú“ izbu, väčšina života sa odohrávala v kuchyni, kde bolo všetko. Aj malý gauč, či posteľ. Aj preto v mnohých domoch zostala obývacia izba takmer „nedotknutá“.

Ako dnešné obývačky teda vznikli?

Zatiaľ čo chudobnejšie vrstvy obyvateľstva disponovali väčšinou iba jednou izbou, kde sa dialo všetko, tie majetnejšie začali stavať väčšie domy minimálne s dvomi izbami. V zadnej sa spalo a jedlo a predná mala reprezentatívnu funkciu. Meštianske domy mali ešte viac miestností, napríklad knižnicu alebo salónik.

Keď sa v druhej polovici 20. storočia začalo s masívnou výstavbou panelových aj rodinných domov, obývačka bola už samozrejmosťou aj na vidieku. Bola to vždy najväčšia miestnosť v byte a bola oddelená od kuchyne. Pozerali sa tam filmy, počúvalo rádio, čítali noviny a párkrát do roka sa tam dokonca aj stolovalo.

V tom období sa už v západnom svete vo veľkom začala prepájať kuchyňa s obývačkovým svetom. Po druhej svetovej vojne nastal veľký baby boom a ženy v domácnosti potrebovali stíhať viacero vecí naraz. Začalo sa tak búranie stien a prepájanie týchto dvoch najdôležitejších miestnosti v dome. Ženy tak mohli variť a zároveň sa venovať hrajúcim sa deťom.

K nám sa tento trend dostal až v 90.tych rokoch a mnohé domovy sú tak rozdelené dodnes. Home office v poslednom období pridal obývacej izbe ešte jednu funkciu. Okrem oddychovej, rodinnej a spoločenskej sa častokrát stáva aj miestom jedálenským a v poslednej dobe aj pracovným.

 

 

 

 

Čítané: 243 x