Mnohí motoristi nevedia jazdiť so snehovými reťazami

Datum: 04.08.2022

Motoristi, ktorí nebývajú v horách alebo do hôr nejazdia často mávajú problémy nielen s nasadením, ale tiež so samotnou jazdnou so snehovými reťazami.

motoristi nevedia jazdiť so snehovými reťazami

Všetko je o praxi a o základných vedomostiach. Ak dodržíte zopár pravidiel, tak vám jazda s reťazami nebude robiť problémy a nepoškodíte si počas jazdy kolesá či disky.

Kedy snehové reťaze nasadiť

Snehové reťaze na všetky typy vozidiel- osobné i reťaze na dodávky či na autobusy, je nutné nasadiť na úsekoch, ktoré sú označené príslušnou dopravnou značkou C14. Nasadenie je povinné v prípade, keď sa na ceste nachádza súvislá vrstva snehu alebo ľadu. Poslednú vetu si dobre zapamätajte, pretože práve jazda po holom asfalte s reťazami na kolesách ničí behúň a disky. Obzvlášť opatrní buďte, ak vlastníte textilné reťaze. Tie by sa zničili už po pár metroch jazdy po holom asfalte. Snehové reťaze nie sú určené len do snehu. Často ich využívajú napríklad lesníci alebo poľovníci. Dokonca aj silné vozidlá, hlavne tie, ktoré majú ojazdené letné pneumatiky, môžu mať v bahnistom teréne problém s prejdením lesného územia. Z uvedeného dôvodu sú snehové reťaze vhodnou výbavou počas jazdy po poli či v lese.

Nikam sa neponáhľajte

S nasadenými snehovými reťazami nesmiete jazdiť ako zvyčajne. Maximálna povolená rýchlosť je 50 km/h. Sami však ihneď zistíte, že rýchlejšia jazda by ani nebola možná. Vozidlo by sa pri vyššej rýchlosti nedalo ovládať, reťaze by boli extrémne hlučné a zbláznili by sa všetky elektronické zariadenia vo vozidle. Napríklad snímače, ktoré merajú tlak v pneumatikách alebo ABS systém sú na otrasy spôsobené reťazami veľmi citlivé. Vyhnite sa prudkému stúpaniu na brzdy. Kolesá s nasadenými reťazami zabrzdia oveľa rýchlejšie ako zvyšné, ktoré sa môžu pretočiť. Preto brzdite postupne a do zákrut spomaľte na najnižšiu možnú rýchlosť.

Trápenie s nasádzaním reťazí

Ak ste ešte snehové reťaze nepoužívali, radšej si ich nasadenie vyskúšajte pred domom. Reťaze sa nasádzajú na hnaciu nápravu vozidla. Odporúčame vám investovať do reťazí so samoupínaním, ktoré za vás spravia všetku prácu. Po pár metroch by ste mali zastaviť a skontrolovať či sa snehové reťaze vycentrovali a správne na povrch priľnuli. Dokonca aj oceľové reťaze sa po čase ojazdia. Nemusíte ich ihneď vyhadzovať. Stačí reťaze otočiť a jazdiť s nimi pokiaľ sa neopotrebuje aj ich rub.

 

 

Čítané: 231 x