Objavili ste brloh kuny pod kapotou auta? Ihneď proti nej zakročte!

Datum: 31.12.2023

Kuna lesná je tvorom, ktorý si hľadá miesto na vytvorenie brloha nielen v prírode, ale s obľubou aj pod kapotou auta. Ako si s kunou pod kapotou poradiť?

Objavili ste brloh kuny pod kapotou auta? Ihneď proti nej zakročte!

Prevencia je kľúčová, a preto sú pachové odpudzovače v spreji a ultrazvukové odpudzovače prostriedkami, ktoré ju zaručene odpudia. Aké nepríjemnosti môže kuna lesná spôsobiť a ako sa dá predísť týmto problémom?

Čo môže kuna lesná poškodiť pod kapotou auta?

Kuna lesná si pod kapotou nájde teplé miesto na obydlie a často sa pokúša vytvoriť si brlohy z dostupných materiálov. Okrem toho však môže spôsobiť i iné poškodenia vozidla:

  • Poškodenie káblov a izolácie: Kuny sú známe svojou láskou k hryzeniu všetkého vo svojom okolí. Prehryzenie káblov a izolácie vedie k poruchám vozidla a nákladnej oprave. Po takomto pustošení je už neskoro riešiť otázku, ako sa zbaviť kuny. Radšej jej prítomnosti predíďte.
  • Ohryzenie gumových a plastových dielov: Kuna môže zanechať stopy zúbkov aj na gumových a plastových častiach, čo vedie k úniku kvapalín alebo zníženiu výkonu rôznych komponentov. Nebezpečná je hlavne porucha chladiaceho systému, ktorá v závere spôsobí prehriatie motora.

Preventívne prostriedky proti kunám pod kapotou

Najviac preferovanými a účinnými preventívnymi prostriedkami proti kunám sú pachové odpudzovače v spreji a ultrazvukové odpudzovače.

Pachové odpudzovače v spreji

Odpudzovač kún do auta vo forme spreja je lacnejšia a rýchla metóda, ako kunu odpudiť. Tieto spreje obsahujú silné vône, ktoré sú pre kuny nepríjemné. Aplikujú sa na časti pod kapotou auta a vytvárajú prostredie, v ktorom kuna nechce zostať. Voľne dostupné výrobky s obsahom olejov z citrónového, harmančekového alebo iného aromatického oleja môžu byť účinným spôsobom, ako odradiť kuny, aby si pod kapotou stavali príbytky.

Ultrazvukové odpudzovače

Elektrické zariadenia fungujú dlhodobo a efektívne. Ultrazvukové odpudzovače kún pod kapotu auta sa napájajú na autobatériu alebo fungujú na klasické batérie. Tieto zariadenia vysielajú vysokofrekvenčné zvuky, ktoré sú pre kuny nepríjemné, no pre ľudí sú nepočuteľné. Ultrazvukové odpudzovače sú často účinné aj voči malým hlodavcom a iným škodcom. Obávať sa nemusíte inštalácie, ktorá je jednoduchá a zároveň prístroj nepotrebuje žiadnu údržbu.  

Autor: Gabriela Kudláčová  - senior copywriter

 

 

 

Čítané: 114 x