Pozor na výmenu pneumatík s nainštalovanými snímačmi tlaku

Datum: 06.07.2022

Výmene pneumatík sa nevyhne ani jeden motorista. Výhodu majú tí, ktorí investovali do celoročných pneumatík. Ostatní si musia nájsť čas a  aj peniaze každú jar i jeseň, aby zmenili sezónne pneu.

Pozor na výmenu pneumatík s nainštalovanými snímačmi tlaku

Niekto túto činnosť zvláda svojpomocne a iní sa spoliehajú na služby pneuservisov. Čo však robiť, keď máte v pneumatikách nainštalované snímače tlaku? Je možné takéto pneumatiky vymeniť doma v garáži?

Ako fungujú snímače tlaku pneumatík?

Snímač tlaku pneumatík je povinný u novších vozidiel z dôvodu vyššieho rizika nehodovosti počas jazdy s podhustenými alebo prehustenými pneumatikami. Takéto pneumatiky sú nestabilné hlavne v zákrutách a spoľahnúť sa na ne nemôžete ani počas dažďa či pri jazde na zľadovatenej vozovke. Vyššie je tiež riziko šmyku a predĺženie brzdnej dráhy. Snímače tlaku pneumatík sa delia na priame a nepriame. Ako už sám názov napovedá, tak priame sú umiestnené v pneumatike resp. vo ventiloch. Údaje o tlaku sa prenášajú do displeja umiestneného na prístrojovej doske. Nepriame snímače spolupracujú s ABS systémom a zaznamenávajú výkyvy v otáčkach kolies. Je jasné, že priame meranie je presnejšie, ale prístroj a tiež výmena pneumatík vás budú stáť viac.

Výmena pneumatík so snímačmi vás vyjde drahšie

Nové vozidlá, presnejšie tie, ktoré boli registrované po roku 2014, majú snímače tlaku inštalované už priamo do výrobcu. Všímajte si označenie pneumatík. Ostatní vodiči si ich môžu nechať namontovať do pneumatík dodatočne. Na jednej strane je táto pomôcka skvelá a na druhej vás vyjde výmena pneumatík so snímačmi drahšie. Samozrejme, že ide len o pneumatiky, ktoré majú snímače nainštalované priamo v pneumatike. Snímače môžu citlivo reagovať v prípade, že používate snehové reťaze.

Je možné vymeniť pneumatiky so snímačmi svojpomocne?

Na túto otázku musíme jednoznačne odpovedať nie. Priame snímače tlaku pneumatík je nutné po výmene opätovne nakalibrovať a niektoré časti vymeniť. Navyše by ste mohli pri svojpomocnej výmene poškodiť citlivé súčiastky a prístroj tak úplne znehodnotiť. Čiastočným riešením je vlastniť dve sady snímačov tlaku pneumatík a mať ich nainštalované v zimných i letných pneumatikách. I v tomto prípade vás neobídu výdavky v podobe nových tesnení a ventilov.

 

 

Čítané: 590 x