Negatívne dôsledky rýchleho občerstvenia

Datum: 07.07.2022

Asi to všetci poznáte, keď sa vám nechce strácať čas v kuchyni, stačí zájsť do rýchleho občerstvenia, objednať si pár hamburgerov a váš obed je hotový. Treba si však priznať, že rýchle občerstvenie má veľa nedostatkov. Ukázalo sa, že vedie nielen k obezite, ale aj skracuje život.

Negatívne dôsledky rýchleho občerstvenia

Samozrejme, nie každé rýchle občerstvenie je absolútne škodlivé, existuje dokonca aj zdravé rýchle občerstvenia, ale väčšina z nich, najmä v najpopulárnejších sieťach, nemá prakticky žiadne výhody, okrem toho, že je chutná a uspokojujúca. Tu sú negatívne dôsledky rýchleho občerstvenia.

Rýchle občerstvenie negatívne ovplyvňuje kardiovaskulárny systém

Veľa soli, cukru a iných prídavných látok v jedle zdravie nezlepší. Rýchle občerstvenie okrem týchto látok obsahuje aj veľa zlého cholesterolu. To všetko vedie k ateroskleróze a iným problémom s kardiovaskulárnym systémom. To zase znižuje priemernú dĺžku života a môže viesť k predčasnej smrti na infarkt.

Opotrebúva kosti a kĺby

Veľké množstvo sodíka v rýchlom občerstvení vedie k zhoršeniu pevnosti kostí a zníženiu pohyblivosti kĺbov. Ak je pravidelné jedenie rýchleho občerstvenia sprevádzané obezitou, má to na kosti a kĺby dvojitý efekt, pretože zvyšujú záťaž a teda aj riziko zlomenín.

Rýchle občerstvenie z vás robí hlupákov

Rýchle občerstvenie obsahuje veľa nasýtených tukov. Už dávno sa zistilo, že vysoká konzumácia týchto tukov môže negatívne ovplyvniť funkciu mozgu a pamäť. Navyše, vysoké množstvo nasýtených mastných kyselín môže zhoršiť rýchlosť a flexibilitu pamäte.

Zvyšuje riziko obezity

Rýchle občerstvenie pozostáva najmä z takzvaných „prázdnych“ kalórií, ktoré telu neprospievajú a ukladajú sa vo forme tukového tkaniva, čo vedie k priberaniu, neskôr k obezite. To má zase za následok vážnejšie chronické ochorenia, ktoré výrazne znižujú dĺžku života. Na to aby sa objavila nadváha, stačí jesť rýchle občerstvenie raz za dva dni.

Rýchle občerstvenie vyvoláva pocit hladu

Paradoxne, vysokokalorické rýchle občerstvenie, ktoré by teoreticky malo pocit hladu úplne odstrániť, ho naopak spôsobuje. Ide o nízku nutričnú hodnotu rýchleho občerstvenia pre telo, pretože, ako sme spomenuli v predchádzajúcom odseku, takéto jedlá majú „prázdne“ kalórie. Keďže telo nemá z čoho získať užitočné živiny, kalórie vo forme tuku sa posielajú do žalúdka a do bokov a telo opäť potrebuje palivo. To je dôvod, prečo po výdatnom obede v rýchlom občerstvení chcete opäť jesť za hodinu alebo dve.

Môže spôsobiť poškodenie zraku

Ak jete len rýchle občerstvenie, môžete si všimnúť, ako sa váš zrak postupne začne zhoršovať. Ide o nedostatok živín, najmä medi a vitamínov B12 a D, v dôsledku čoho sa začínajú odbúravať zrakové nervy. Spolu s aterosklerózou vedúcou k nedostatočnému zásobovaniu očí kyslíkom to môže spôsobiť nielen poruchu zraku, ale až slepotu.

Rýchle občerstvenie ničí zuby

Aby sme boli spravodliví, k problémom so zubami nevedú ani tak jedlá, ale hlavne nápoje, ktoré sa zvyčajne konzumujú s rýchlym občerstvením. Sú to sladké limonády, ktoré rozbíjajú kyslosť v ústach. Poskytujú tiež zlým baktériám cukor, ich hlavnú živinu. Baktérie vedú k deštrukcii skloviny, čo vedie k zubným kazom a iným zubným zdravotným problémom.

Spôsobuje zápalové procesy

Rýchle občerstvenie sa skladá zo spracovaných potravín. Najhoršie je, že potraviny vyprážané na oleji ovplyvňujú zdravie, najmä ak ide o mäso. Takto spracované a vyprážané potraviny spôsobujú zápaly, ktoré sa pri neustálom pôsobení môžu rozvinúť do rakoviny. Rýchle občerstvenie sa často prepravuje a balí do nádob, ktoré obsahujú ftaláty, toxíny, ktoré negatívne ovplyvňujú endokrinný systém. Štúdie ukazujú, že ftaláty sú spojené so zápalmi a spôsobujú metabolické poruchy. Je potrebné nielen vylúčiť zo stravy rýchle občerstvenie, ale aj pridať potraviny, ktoré zmierňujú zápal.

 

Čítané: 273 x