Ako sa zbaviť zlozvykov

Datum: 07.06.2022

Premýšľali ste niekedy nad tým, prečo si niektorí ľudia stanovujú ciele, no nikdy ich nedosiahnu? Môžu sa snažiť tvrdšie pracovať alebo dosiahnuť finančnú slobodu, ale všetky ich túžby sa vždy zmenia na to isté – zlyhanie.

Ako sa zbaviť zlozvykov

Príčinou neúspechu sú v drvivej väčšine prípadov zlé návyky. A nie je to len fajčenie či pitie. Môže to zahŕňať aj nedostatok viery v seba samého, nastavenie sa na negatívne výsledky, zbytočné kratochvíle, ako je sledovanie televízie po práci, a neustále prezeranie správ na sociálnych sieťach.

Ako dlho trvá zbaviť sa zlozvyku? Niektorí vedci odporúčajú 21-dňový plán, iní navrhujú plán na mesiac alebo dokonca až tri. Najdôležitejším faktorom však stále zostáva nezvoliť si správny termín. Najdôležitejšie je nájsť skutočne fungujúce stratégie, ktoré by človeku pomohli zbaviť sa návykov, ktoré ho akýmkoľvek spôsobom ťahajú ku dnu.

Vytvorte prostredie pre rozvoj dobrých návykov

Niektoré výskumy ukazujú, že prostredie ovplyvňuje formovanie našich návykov. Pointa je, že ste závislí na tom, čo vidíte (vizuálne signály), viac ako na tom, čo počujete, cítite atď. To znamená, že pri vytváraní návykov hrá zrak väčšiu úlohu ako iné zmysly. To je dôvod, prečo vizuálne podnety určujú vaše správanie.

Ak sa chcete zbaviť zlých návykov, musíte sa zamerať na pozitívne signály, ktoré pozitívne návyky posilňujú. Ďalším prístupom je vybudovať si nové návyky a prestať sa vystavovať podnetom, ktoré posilnia negatívne vzorce. Bude pre vás jednoduchšie vyhnúť sa pokušeniu, ako mu odolať. Napríklad, ak chcete čítať viac kníh a obmedziť televíziu, majte diaľkové ovládanie v inej miestnosti, ale knihy umiestnite do každého rohu vášho domu.

Prečo tento prístup funguje: Okrem tréningu sily vôle a pochopenia potreby zbaviť sa negatívnych návykov si pomáhate zmenou prostredia, teda zbavením sa pokušení.

Začnite od najmenšieho po najväčšie

Každý chce dosiahnuť výraznú zmenu čo najrýchlejšie. Ani vám by nevadilo každé ráno hodinu trénovať a za týždeň získať dokonalé telo. Pozrime sa však na veci reálnejšie.

Problém je v tom, že dosiahnutie akéhokoľvek hlavného cieľa bude vždy vyžadovať pevnú vôľu. Sila vôle je čoraz menšia, čím viac ju neustále používate. A keď sa vaša vôľa úplne minie, odmietnete dosiahnuť svoj cieľ. Najlepším prístupom je začať odstraňovať drobné zlozvyky a potom pokročiť smerom k odstráneniu väčšieho cieľa. Začať môžete bojom proti zlozvykom od menej závažných po výraznejšie.

Prečo tento prístup funguje: Vidíte prvé výsledky svojho snaženia, čo vás motivuje do ďalšej práce na sebe. Odstránenie malých zlozvykov môže výrazne uľahčiť odstránenie závažných negatívnych návykov s nimi spojených.

Identifikujte svoje negatívne návyky

Ak si chcete vštepiť dobré návyky, najlepším spôsobom je zviditeľniť svoje negatívne návyky. Táto stratégia platí aj vtedy, ak vyvíjate stratégiu, ktorá vám pomôže zbaviť sa zlých návykov. Prvým krokom je urobiť si chronologický zoznam svojich každodenných návykov. Jednoducho si zapíšete všetky svoje činnosti, ktoré zvyčajne za deň robíte, a tie opakujúce sa podčiarknete. Druhým krokom je ohodnotiť každý návyk ako „efektívny“, „neefektívny“ alebo „neutrálny“. Dôležitosť tejto stratégie je v tom, že vám pomôže rozpoznať význam každého zvyku vo vašom osobnom raste.

Teraz, keď máte pripravený zoznam návykov, ďalšia vec, ktorú musíte urobiť, je odstrániť negatívne návyky a zabezpečiť, aby na zozname zostali len tie, ktoré sú pre vás prospešné.

Prečo tento prístup funguje: Osobne analyzujete význam každého návyku, ktorý ste si osvojili. Dostanete podrobný zoznam návykov, ktorých sa treba zbaviť. Môžete sledovať svoj pokrok každý deň.

Čítané: 266 x