Ako seriálové maratóny ovplyvňujú vašu kondíciu

Datum: 07.06.2022

Kedysi boli televízne seriály považované za výrazne horšie ako hrané filmy. Všetko sa začalo meniť so seriálom Lost, ktorý ukázal, že aj seriály môžu byť drahé a veľkolepé.

Ako seriálové maratóny ovplyvňujú vašu kondíciu

S príchodom lacného a rýchleho internetu začali streamovacie platformy ako Netflix vyvíjať a natáčať kvalitné série. Postupne sa ľudia na seriály naviazali viac a viac a dnes už len ťažko nájdeme človeka, ktorý by nečakal vydanie nejakej ďalšej série obľúbeného seriálu.

Pre niektorých sa sledovanie seriálov stalo až závislosťou a to žiaľ neprináša nič dobré, poškodzuje to fyzické zdravie aj psychiku. Takto na vás vplývajú seriálové maratóny.

Prejedáte sa a priberiete

Keď ste pre niečo veľmi zapálení, nevšimnete si, že jete viac, ako potrebujete, pretože účinok hormónov sýtosti sa zdá byť otupený. Navyše, väčšinou pri televíznom seriáli či filme nejedávate niečo z kategórie zdravých potravín, ale čipsy či pukance, ktoré to všetko zapíjate sladkou sódou či pivom. A to sú transmastné kyseliny, veľké množstvo cukru a iných škodlivých látok, ktoré negatívne pôsobia na všetky orgány.

To vedie k hromadeniu brušného tuku, ktorý je v orgánoch a okolo nich. To im zasa ešte viac bráni v práci. Čo sa týka veľkého množstva cukru, ten, podobne ako škodlivé tuky, ničí steny ciev, môže viesť aj k cukrovke a iným ochoreniam.

Takmer sa nehýbete

O nebezpečenstvách sedavého spôsobu existuje veľa informácií a sériové maratóny sú v tomto smere ešte horšie ako kancelárska práca. V práci sa aspoň občas odtrhnete zo stoličky, ídete na obed alebo si len ponaťahujete stuhnuté svaly. Ale keď máte seriálové maratóny, nadšenie je také vysoké, že ak by vás zachytila kamera, ukáže sa, že ste sa prakticky nepohli.

To zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení. Zvyšuje sa riziko zápalov a v dôsledku toho aj cukrovky a rakoviny. Okrem toho sedavý životný štýl spojený s nezdravým jedlom môže viesť k zvýšenému riziku krvných zrazenín.

Narušíte rytmus spánku

Seriálové maratóny sa zvyčajne organizujú po práci. Pri sledovaní vzrušujúceho obsahu si nevšimnete, že sú už tri hodiny ráno a vstávate o šiestej ráno. Mnohí sa ocitli v podobnej situácii a potom si to vyčítali.

Nedostatok spánku negatívne ovplyvňuje všetky systémy. Okrem toho vedie k poklesu kognitívnych funkcií, zlým rozhodnutiam, depresii a iným psychickým poruchám.

Zhoršíte si zrak

Seriálové maratóny, sledovanie Tik-Toku na smartfóne či online strieľačky na počítačoch majú jedno spoločné, neustále namáhanie očí. Príliš dlhé sledovanie televíznych relácií vedie k suchosti a zápalu očí. Faktom je, že normálne človek žmurkne v priemere 15-krát za minútu. Keď vás niečo zaujme, počet žmurkaní klesne na 5-7 krát za minútu a niekedy aj menej. Navyše sa pridáva negatívny vplyv obrazovky najmä ak má zlú kvalitu.

Svetlo z televízora, počítača alebo smartfónu môže navyše spôsobovať migrény kvôli neustálej jasnej žiare, najmä ak má séria veľa dynamických scén, ktoré rýchlo na seba nadväzujú.

Zmeškáte dôležité udalosti a kazíte atmosféru v dome

Seriálový maratón možno nazvať analógom alkoholického flámu, aspoň z psychologického hľadiska. V oboch prípadoch sú ľudia takí zapálení pre svoju zábavu, že prakticky ignorujú akékoľvek vonkajšie faktory, či už ide o živú komunikáciu alebo iné aktivity. Neustále žijete vo fiktívnych svetoch a začínate zabúdať na to, čo je skutočne dôležité, niekedy sa dokonca hneváte na blízkych, ktorí vás odvádzajú od fascinujúceho deja.

Kedysi boli ľudia skeptickí aj voči závislosti na hazardných hrách a teraz je to samostatná choroba, ktorú lieči psychiatria. Závislosť na televíznych seriáloch sa nelíši od závislosti na hrách a dotýka sa rovnakých pocitov zameraných na uspokojenie túžby konzumovať veľkolepý obsah, ktorý vyvolá silné emócie. S každou novou sériou potrebujete stále rozmanitejšie a živšie predstavenia a toto je ako drogová závislosť.

 

Čítané: 226 x