Po konzumácii týchto 10 vecí môžete zomrieť

Datum: 07.07.2022

Švajčiarsky filozof a lekár, označovaný aj ako „Luther medicíny“, Paracelsus, raz povedal: „Jed je vo všetkom a žiadna vec nie je bez jedu. Veľkosť dávky z toho robí buď jed alebo liek.“

Po konzumácii týchto 10 vecí môžete zomrieť

Ak chceme byť zdraví, mali by sme jesť pestrú stravu. Hovorí sa, že môžeme jesť všetko v rozumnej miere. Čo by sa však stalo, ak by sme to z množstvom prehnali? Aká dávka je pre človeka už smrteľná?

  1. Voda

Všade čítame, že minimálna denná dávka tekutín pre dospelého človeka sú dva litre. Ani voda však nie je to najzdravšie riešenie. Ak by ste jej totiž vypili 3 x toľko, vaše obličky by neboli schopné spracovať také množstvo tekutín a dostať ich z tela von. Výsledkom by mohol byť edém vnútorných orgánov a mozgu a následná zástava dýchania. Takže áno. Je možné otráviť sa aj obyčajnou vodou.

  1. Káva

Koľko kofeínu možno považovať za smrteľnú dávku? Museli by ste vypiť približne 113 šálok 250 ml kávy. V takom prípade by však človek pravdepodobne nezomrel na predávkovanie kofeínom, ale na intoxikáciu vodou. Také množstvo šálok kávy totiž predstavuje takmer 30 litrov vody.

  1. Alkohol

Pri alkohole viac ako pri čomkoľvek inom platí: Všetko s mierou. Koľko poldecákov tvrdého alkoholu by sme ale museli vypiť, aby táto dávka bola už pre človeka smrteľná? U každého je to samozrejme rôzne. Ak rátame s priemerným dospelým mužom, musel by naraz vypiť takmer 30 panákov za jednu hodinu a nevyvrátiť to.

  1. Nikotín

Cigarety nemožno ani v najmenších dávkach považovať za súčasť zdravej stravy. Takže aj jedna cigareta je pre človeka škodlivá. 75 vyfajčených priemyselne vyrábaných cigariet nás však môže skutočne zabiť.

  1. Soľ

Odporúčaná denná dávka soli je približne 2,83 gramu. Smrteľná dávka je 250 gramov (približne 45 čajových lyžičiek). Ak by sa niekto rozhodol pre tento spôsob ukončenia svojho života, nebola by to vhodná voľba. Smrť by v takomto prípade bola totiž bolestivá a zdĺhavá.

  1. Cukor

Smrteľná dávka sacharózy pre priemerného muža je takmer 25 kíl cukru skonzumovaného naraz.

  1. Čili

Niekto naozaj obľubuje pikantné. K tomu, aby vás čili dokázalo zabiť, museli by ste ho zjesť približne 130 kávových lyžičiek.

  1. Čokoláda

Pravá horká čokoláda v malom množstve sa dokonca považuje za liek. Obsahuje však malé množstvo teobromínu, ktorý stimuluje centrálny nervový systém. Ak by ste zjedli 10 kíl čokolády na jedno posedenie, mohlo by to viesť najprv k nevoľnosti a hnačke, potom k epileptickému záchvatu, vnútornému krvácaniu, infarktu a nakoniec k smrti.

  1. Semená a kôstky z ovocia

Ak zjete 15 jabĺk, nič sa vám nestane. Ak však z týchto 15tich jabĺk vyberiete semienka, rozdrvíte na drobné kúsky, poriadne požujete a prehltnete, potom je tu možnosť, že môžete zomrieť. Semená jabĺk totiž obsahujú kyanid. To isté platí aj pre kôstky z čerešní, marhúľ, či broskýň.

  1. Banány

Banány obsahujú draslík. Predávkovanie draslíkom môže viesť k smrti. Aby k tomu však došlo, museli by ste zjesť na jedno posedenie až 400 banánov.

 

 

 

 

 

 

 

Čítané: 260 x