Najtichšie miesta na svete, kde si môžete oddýchnuť od ľudí

Datum: 07.07.2022

Zvuky veľkomesta vás môžu priviesť k šialenstvu. Všetok ten hluk áut, neustále rozhovory ľudí naokolo, lietadlá prelietavajúce nad hlavami a podobne.

Najtichšie miesta na svete, kde si môžete oddýchnuť od ľudí

Niektorým sa to aj páči, no nájdu sa aj takí, ktorí by radi zažili dokonalé ticho alebo išli aspoň tam, kde je málo ľudí a takmer žiadny hluk. Sú také miesta a nie je ich málo.

Budova 87 vo Washingtone DC

V roku 2015 Bill Gates, zakladateľ spoločnosti Microsoft, predstavil svetu zvukové laboratórium Building 87. Vďaka úsiliu inžinierov sa podarilo dosiahnuť takú výkonnú absorpciu zvuku, akú si nemožno predstaviť ani v tom najtichšom lese. Keď inžinieri vykonali testy, ukázali, že hluk pozadia v miestnosti bol -20,6 decibelov. Áno, je to správne, ide o zápornú hodnotu. Len pre porovnanie: pokojné dýchanie vytvára hluk 10 decibelov a šepot - 30. V takejto tichej miestnosti ľudia nepočuli žiadne iné zvuky, než tie, ktoré vydáva ich vlastné telo.

Jaskyňa Taak Bi Ha na polostrove Yucatán

Ak prídete do Mexika, navštívte polostrov Yucatán, kde je množstvo jaskýň, vrátane tých podmorských. Ak si chcete oddýchnuť od hluku miest a dokonca aj džungle, vyberte sa do Taak Bi Ha Cenote, ktoré sa nachádza neďaleko osady Chan Chemuyil. Na rozdiel od iných podmorských jaskýň v regióne sem turistov neprivážajú autobusy, takže v Taak Bi Ha je zvyčajne málo ľudí a niekedy vôbec nikto. Podľa recenzií turistov, ktorí jaskyňu navštívili, ide o jednu z najtichších cenote, a to aj vďaka tomu, že samotné podvodné jaskyne nemajú vo vnútri prakticky žiadne zvuky.

Kráter Haleakala na Havaji

Haleakala je neaktívna štítová sopka nachádzajúca sa na ostrove Maui. Na vrchole sopky je neustála čistota a suchosť vzduchu. Navyše tu nevidno svetlá veľkých miest a toto miesto pôsobí odľahlo aj napriek tomu, že sa na kráteri nachádzajú ďalekohľady a vedecké budovy, pretože je skvelý na pozorovanie vesmíru. Hladinu hluku v kráteri je iba 10 decibelov, čo zodpovedá pokojnému dýchaniu.

Údolie Landmannalaugar na Islande

Toto údolie sa často nazýva farebné hory a to z dobrého dôvodu, pretože vďaka rôznym druhom hornín a chemickým prvkom v ich zložení sú tu kopce namaľované rôznymi farbami. Okrem toho sa v doline nachádza množstvo horúcich prameňov s liečivou minerálnou vodou. Vďaka tomu si údolie Landmannalaugar obľúbili turisti. Ale keďže ide o obrovskú oblasť, stretnete sa tu s inými ľuďmi len veľmi zriedka a hladina hluku je taká nízka, že pokojný rozhovor môžete počuť aj na sto metrov.

Soľné jazero Makgadikgadi v Botswane

Makgadikgadi sa nachádza v Južnej Afrike a pokrýva plochu takmer 5 000 štvorcových kilometrov. Keď ste tu, budete si myslieť, že ste sa teleportovali na Mars alebo iné miesto bez života, Makgadikgadi je tak odlišné dokonca aj od Sahary. Tu na rozdiel od iných púští, prakticky neexistuje žiadna flóra ani fauna. Jediným rastlinným životom, sú modrozelené riasy. Keď ste v Makgadikgadi nepočujete takmer žiadne zvuky, pretože tu nie je takmer žiadny pohyb vzduchu.

Prírodná rezervácia Kronotsky na Kamčatke

Štátna prírodná biosférická rezervácia Kronotsky je jednou z najstarších rezervácií v Rusku,  bola založená v roku 1934. Nachádza sa na polostrove Kamčatka, ktorý je sám o sebe jedným z najtichších a najopustenejších regiónov Ruska. Jeho rozloha je viac ako 1,1 milióna hektárov a celkovo ho ročne navštívi nie viac ako 3 tisícky turistov. Najtichšia oblasť je v oblasti zničenej vyhasnutej sopky Uzon. Ticho tu pre malý počet turistov narúša len jemné šumenie vetra a vzdialené zvuky gejzírov.

Čítané: 273 x