Ako vzkriesiť sebaúctu

Datum: 07.06.2022

Každý človek má v živote také obdobie, že mu všetko vypadne z rúk, zdanlivo jednoduché plány sa rúcajú, elementárne úlohy sa nedajú vyriešiť. V takých chvíľach sebavedomie rýchlo upadá.

Ako vzkriesiť sebaúctu

Na nízkom sebavedomí však nie je nič, čo by sa nedalo napraviť. Niekedy to chce čas, vždy si to vyžaduje úsilie a prácu na sebe, ale výsledok stojí za to.

Vráťte sa k tomu, v čom ste dobrí

Poslúži doslova čokoľvek, od kreslenia až po boxovanie, hlavná vec je, že sa vám to páči a máte úspech. Väčšinou ide o nejaký zabudnutý koníček z detstva, na ktorý v dospelosti nezostáva čas a je vnímaný ako zbytočná zábava. Napriek tomu je to práve táto záľuba, ktorá robí človeka jedinečným a zlepšuje ho. Až návratom k zabudnutej, no kedysi milovanej zábave, človek pochopí, ako veľmi sa obmedzil, pretože v skutočnosti môže byť máločo dôležitejšie. Obľúbené činnosti vždy dopadnú lepšie ako všetko ostatné, a ak to nedarí, nespôsobuje to podráždenie. Naopak, len podnecuje túžbu učiť sa, prekonať včerajšiu verziu seba samého a stať sa o niečo lepším.

Ponorte sa do nepopulárnej témy

Rozšírenie svojich obzorov je vždy užitočné a často sa to vypláca. Ak máte v dôsledku nízkeho sebavedomia veľa voľného času, využite ho na štúdium niečoho nie najpopulárnejšieho. Faktom je, že ponorením sa do nepopulárnej témy má človek všetky šance stať sa väčším odborníkom ako jeho okolie. Zvolená téma by vás mala zaujímať a už o pár mesiacov budete môcť označiť sám seba za špecialistu v danej oblasti.

Hýbte sa viac

V zdravom tele, zdravý duch. Čím je človek starší, tým je príslovie relevantnejšie. Trochu sa posadíte a už sa vám nič nechce, akoby ste rátali každý pohyb navyše. Život v energeticky úspornom režime uvoľňuje nielen svaly, ale aj myseľ. Odopierajúc si fyzické úkony, človek odmieta niektoré emócie a niektoré, aj keď malé, ale stále úspechy. Bez víťazstiev niet šťastia. Postupne sa vedomie zužuje na úroveň monotónnych a každodenných funkcií.

Stačí pritom prechádzka alebo bicyklovanie, ak vás nič zaujímavejšie nenapadne. Prirodzene, bude oveľa lepšie, ak sa zapojíte do nejakého druhu športu, pretože potrebujete súťaž a nepostrádateľné víťazstvo. Len si predstavte, o koľko vyššie by bolo vaše sebavedomie, keby ste mali aspoň pár týždenných víťazstiev.

Kúpte si niečo, čo chcete

Tento čisto konzumný prístup môže tiež fungovať, zrejme nie dlho a určite nie navždy. Ak ste sa však dlho nerozmaznali a po niečom naozaj túžite, kúpte si to, aj keď vám dochádzajú peniaze. Pokiaľ si nikdy nič nedoprajete, prečo potom vôbec pracovať? V skutočnosti môže byť takéto sebaovládanie hlavným dôvodom poklesu sebaúcty, keď človek vôbec nevidí výsledky svojej činnosti.

Nelipnite na ľuďoch, ktorí vás zanedbávajú

Bez ohľadu na to, aké silné sú naše nádeje a očakávania a trpezlivosť, ľudia sa len zriedka menia. Niet nezmyselnejšieho konania ako tanec okolo tých, ktorí ťa zanedbávajú. Existuje len jedna cesta von, opustiť ich a zabudnúť, nájsť okolo seba nových ľudí, ktorí si ťa budú vážiť.

Ak sa nezbavíte ľudí, ktorí vás zanedbávajú, efekt na seba nenechá dlho čakať, vždy je to sklamanie zo seba samého, pretože ich chýbajúcu zmenu postoja vnímame ako osobné zlyhanie. Zanedbávanie sa neprejavuje hrubosťou, ale nedostatkom obojstrannej náklonnosti, úcty a lásky.

Čítané: 262 x